A meggy és a mák házasságából csakis jó sülhet ki! A savanykás meggyet tökéletesen kiegészíti a határozott mák, s hozzá a puha, édeskés tészta maga a mámor! Ebből lesz a meggyes-mákos muffin!
A muffin alaptésztája nem túl bonyolult, ám ebben az esetben a tészta sem a megszokott lesz! A liszt mellett zabpehellyel érjük el a megfelelő sűrűséget, az édes ízt pedig a méz és az almalé fogja adni.
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csésze apró szemű zabpehely
- 1/2-1/2 csésze fehér és teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek darált mák
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 140 ml natúr joghurt
- 125 ml almalé
- 6 dkg olvasztott vaj
- 3 ek méz
- magozott meggy
Így készül a felejthetetlen meggyes-mákos muffin
Vegyünk két keverőtálat! Az egyikbe keverjük össze a száraz elemeket: a zabpelyhet, a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a darált mákot. A másikba öntsük a szobahőmérsékletű nedves anyagokat és keverjük csomómentesre.
Egy sütőformát béleljük ki szilikonos muffinpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra légkeveréses módban.
Ha a sütő forró, keverjük össze a száraz és a nedves elemeket gyors mozdulatokkal, majd kanalazzuk a masszát a papírokba.
A tészta a muffinformák háromnegyedéig érjen, mert sütés közben megnőnek. Mindegyik muffin tetejére tegyünk 4-5 szem magozott, friss vagy mirelit meggyet!
A muffinokat 18-20 percen át, vagy tűpróbáig süssük.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Másféle muffint is megkóstolnál?
A muffin egyik legjobb tulajdonsága, hogy nemcsak édesen, hanem sósan is készíthető. Ebben az összeállításunkban megtalálod a narancsos-csokis és a kekszes muffin receptjét is, de ha sósra vágysz, akkor sajtos-sonkást ajánljuk.