Barion Pixel Vissza a múltba! A gombás melegszendvics igazi retró érzést kelt a konyhában – Coloré

Vissza a múltba! A gombás melegszendvics igazi retró érzést kelt a konyhában

2023. 11. 15.

A szendvics nemcsak a diákok és a pár falatot bekapó, elfoglalt emberek étele. Rendkívül jól variálhatósága teszi olyan kedveltté. A gombás melegszendvicshez milyen viszonyok fűznek?

Szendvicset bárki tud készíteni és éppen emiatt olyan kedvelt. Nincs igazi receptje, mert annyi változatban készülhet, ahányan nekiállnak elkészíteni. A konyhában nem jártas nagyobb gyermek vagy felnőtt is össze tud rakni néhány hozzávalóból egy kiadós és laktató ételt. A szendvicsek egy másik dimenziója a melegszendvics, annyival jelent többet, hogy a sütőben összesütjük az egészet. Szóval semmi nagy kunszt nincs benne. A pikánsabb ízek kedvéért akár melegszendvicskrémet is vásárolhatsz. Vagy…

Ha könnyű és könnyen elkészíthetőre fáj a fogad, a hústól kissé tartózkodni szeretnél, akkor készíts gombás melegszendvicset. Tökéletes napindító lehet, vagy könnyebb vacsorának is megfelel.

Gombás melegszendvics
Remek húshagyó reggeli vagy vacsora készülhet gombából / Kép forrása: Dumitru Ochievschi / Getty Images

Gombás melegszendvics

A húsmentes, saját készítésű szendviccsel kicsit molyolni kell, de mindez megéri, mert olyan ízvilágot fogsz kapni, amelyre talán már régóta vágytál. Esetleg ízlelő bimbóid már el is felejtették ezt az ízt, így visszarepíthet a gyerekkorodba.

Hozzávalók

  • 20 dkg (csiperke)gomba,
  • 10 dkg vaj,
  • 40 dkg sajt,
  • 300 g tejföl,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vör és öshagyma,
  • 2-3 evőkanál napraforgó olaj,
  • só, bors, petrezselyem és bazsalikom az ízlésednek megfelelően.

Mindez 8 szelet kenyérhez elegendő.

Gombás melegszendvics
A szendvicsben az a jó, hogy nincsenek rögzített szabályok. Kenyér helyett megteszi a kifli vagy a bagett is / Kép forrása: Damian Pawlos / Getty Images

Így készítsd el

Az olajon megdinszteled a hagymát, majd mehet rá a felaprított gomba. Rád van bízva, hogy mekkora szeletekre vágod. Van, aki nagyobb darabosként kedveli, mások pedig minél apróbb formában. Amint a kettő együtt dinsztelődött, félreteszed hűlni. Addig a vajhoz adod a sajtot, tejfölt, a fokhagymát és végül az ízlés szerinti fűszereket. Ha a gomba már kihűlt, a krémhez adod és összekevered. Ezzel a masszával beteríted a 8 szelet kenyeret és mehetnek a sütőbe, ahol 180 fokon megsütöd. A sütés ideje nagyjából 10 perc. Jó étvágyat kívánunk!

Nyitókép forrása: zi3000 / Getty Images