A halas hamburger esetünkben makrélával készül, amihez isteni szósz és zöldségek dukálnak!
A halas hamburger bár furcsán hangozhat, nagyon is működőképes, ugyanis rendkívül finom, amiről nemcsak a cékla gondoskodik, hanem többek között a lilahagyma és a torma is. Bár hajlamosak vagyunk arra, hogy ne együnk sok halfélét, ez nagy hiba, ugyanis a hal rendkívül egészséges húsféle. Ebben a hamburgerben makrélát használtunk, ami gazdag Omega 3-ban és 6-ban, de van benne többek közt B6-, A-, D-, E-, és még C-vitamin is!
Nem elhanyagolható emellett a cékla sem, ami jó hatással van a szívre, valamint késlelteti a demencia kialakulását.
Hozzávalók 8 főre:
A hamburgerhez:
- 130 g Graham-liszt
- 220 g finomliszt
- 40 g sovány tejpor
- 40 g szemes mák
- 10 g só
- 15 g nádcukor
- 1 tojás
- 50 g vaj
- 100 ml sovány tej
- 25 g friss élesztő
- 110 g sovány joghurt
A céklához:
- 25 dkg tisztított cékla
- egy csipet só
- 50 ml víz
- egy kisebb fej lilahagyma
A tormás majonézhez:
- 40 g friss torma
- 1 citrom
- egy csipet só
- 1 teáskanál méz
- 150 g majonéz
- 200 g növényi olajban eltett füstölt makréla
- 50 g rukkola
Így készül a halas hamburger céklával:
A céklát és a hagymát meghámozom, utóbbit felszeletelem, és a céklával együtt sütőzacskóba teszem. Sózom, ráöntöm a vizet, lezárom, és pár helyen megszúrom hústűvel. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 percig sütöm, majd a zacskóban a saját gőzében hagyom kihűlni. Ha ez megtörtént, felkarikázom a sült céklát.
A tormát lereszelem, enyhén sózom, meglocsolom egy kevés citromlével, és hozzáadom a mézet. 15 percet állni hagyom, majd összekeverem a majonézzel. Hűtőbe teszem, és míg áll, elkészítem a zsemléket.
Ehhez átszitálom a liszteket, majd a fennakadt korpát és csírákat belekeverem a szitált lisztbe. Sózom, és szemes mákot adok hozzá. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, és a lisztekhez keverem. Mehet hozzá a felolvasztott vaj, a felvert tojás, és a joghurt is. A tésztát 6-8 percig dagasztom, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem.
Ha megkelt, nyolc egyforma részre osztom, és mindegyik tésztabucit korong alakúra nyújtom a tenyeremmel nagyjából 12 centiméter átmérőjűre. A tésztakorongok széleit középre hajtogatom, és az illesztésnél jól összecsípem a tésztákat. Az így létrejött tésztagolyókat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megvannak, a tetejüket átkenem egy kevés vízzel elkevert tojássárgával, és megszórom mákszemekkel. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm őket, és hagyom, hogy teljesen kihűljenek.
Tálaláskor kettévágom a bucikat, majd az alsó részükre kenek a tormás majonézből, erre mehet némi rukkola és egy szelet cékla, majd ismét majonéz, amit a makrélafilé, és ismét egy kevés majonéz követ. Erre megy a zsemle teteje, és lehet is fogyasztani!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita