Lassanként közeledik az ősz, így érdemes már most elmentegetni a jó recepteket! Az alábbi sütőtökfondü biztosan nem fog csalódást okozni.
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 15 gramm vaj
- 15 gramm finomliszt
- 50 ml fehérbor
- 75 ml tejszín
- 125 gramm semleges sajt (Trappista, Cheddar)
- 25 gramm kék sajt
- egy kevés őrölt borsból és szerecsendióból
Hogyan készül?
A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd elsőként a sütőtököt készítem el: a tetejét levágom, kikaparom a belsejéből a magokat, és 40-50 perc alatt hagyom megpuhulni. Amint elkészült, kikaparok a belsejéből némi sült tököt ügyelve arra, hogy az oldala stabil maradjon. A kikapart tököt pürésítem.
Elkészítem a tök ,,belét”: a vajat egy lábasban megolvasztom, hozzáöntöm a lisztet, és csomómentesre keverem. Ezután mehet hozzá a fehérbor és a tejszín, alacsony lángon kevergetem, így forralom össze, miközben borssal és szerecsendióval ízesítem. A legvégén kerülnek bele a sajtok, és a pürésített tök: alaposan beledolgozom őket az eddigiekbe.
A legalacsonyabb lángon melegen tartom a sajtszószt, és közben előkészítem a mártogatnivalókat: almát, körtét, kolbászt, virslit, kenyérkockákat, zöldségeket, főtt csirkemellet, mindent, ami szemem-szám ingere.
Ha készen állnak az apróságok, a sajtszószt beleöntöm a tökbe. (Ha a kaparás során megsérül a tök alja, alufóliával kibélelhető).
A szószunk a klasszikus fondüzéssel ellentétben nincs melegen tartva, de mivel a folytonos mártogatás mozgásban tartja, 20-30 percig kellemesen meleg és folyós marad.
Tipp
Szakértők szerint a meleg sajtszószra nem ajánlatos hideg folyadékot inni, mert összeállhat a gyomrunkban. Meglepően jól laktat, úgyhogy bármennyire is eteti magát, ügyeljünk arra, hogy időben álljunk le vele!
Ha valaki nem szereti a sütőtök ízét, bátran próbálja ki nélküle, mert a sajtszósz önmagában is rendkívül ízletes. Másnapra hűtőbe téve pedig a reggeli kenyéren indítja jól a napunkat.