A csirkemell mindig aduász, hiszen számtalan módon elkészíthető. Mi most fokhagymával ízesítettük, és egy isteni meggyszószt készítettünk hozzá!
A meggyszósz sokakat ejt nosztalgikus hangulatba, ugyanis a menzán ünnepnapnak számított, ha krumplit kaptunk hússal, és hozzá meggyszószt. Bár a mi receptünk másik irányt képvisel, mindenképpen érdemes kipróbálni, mert a meggy savanykás íze isteni kiegészítő a fokhagymás húshoz! Bár önmagában is finom, az ínyencek mindenképpen készítsenek hozzá cukkinisalátát, az élményt fokozandó!
Hozzávalók:
- 2 csirkemellé filé
- só
- bors
- olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 kakukkfű ágacska
A meggyszószhoz:
- 1 kg magozott fagyasztott meggy
- víz
- cukor (ízlés szerint)
- fahéj
- szegfűszeg
- 1 citrom
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
A cukkinisalátához:
- 2 zsenge cukkini
- só
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- fél citrom leve
- fél csokor petrezselyem
Így készül az isteni fokhagymás csirkemell meggyszósszal:
Elsőként a meggyet egy fazékba borítom, és felöntöm annyi vízzel, ami 4-5 ujjnyi magasan ellepi. Ízlés szerint ízesítem cukorral, hozzáadom a citrom zöldséghámozóval lehántott héját. Ez esetben ügyelek arra, hogy a fehér részből ne vágjak, mert kesernyéssé teszi a végeredményt! Ízesítem a keveréket a citrom levével, a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd alágyújtok, és puhára főzöm a meggyeket. Ha elkészült, a keményítőt kikeverem egy evőkanál forró meggylével, majd besűrítem vele a gyümölcsöt. Hagyom, hogy hűljön, s közben elkészítem a salátát és a húst!
A cukkiniket megtisztítom, végeiket levágom, majd finoman lereszelem a zöldséget. Enyhén sózom, hagyom állni öt percet, majd alaposan kifacsarom a levét. Citrommal, petrezselyemmel és olívaolajjal ízesítem, majd hűtőbe teszem és hagyom hűlni.
A csirkemelleket felszeletelem, sózom, és ízlés szerint borsozom. A fokhagymákat vékony szeletekre vágom és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajjal és a kakukkfűvel elkezdem pirítani. Amint a fokhagyma elkezd illatozni, beleteszem a serpenyőbe a hússzeleteket, és megsütöm őket.
Kiválóan megy az ételhez a párolt barna rizs. Ehhez háromszor annyi vizet használjunk, mint a rizs mennyisége (100 ml rizshez 300 ml vizet), és számoljunk vele, hogy 40-45 percig készül! Mindennek ellenére érdemes ezt választani, mert számos hasznos rostfélét tartalmaz.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita