A farsang és a fánk elválaszthatatlan egymástól, de ez az áfonyás túrófánk annyira mennyei, hogy az év bármely szakában ennénk!
Az áfonyás túrófánk bár olajban sül, üdítő változatosság a lekváros és cukormázas fánkok sokasága mellett. Tésztájában finom gömböcökben megmarad a túró, a benne lévő áfonya pedig kellemes, édes-savanykás ízzel egészíti ki. Az áfonya a téli hónapokban különösen ideális ebbe a fánkba, mert rendkívül gazdag C-vitaminban, ráadásul B6-, K-, A-, és E-vitaminban is bővelkedik!
Hozzávalók:
- 20 dkg (házi) túró
- 2 evőkanál cukor (vagy 3 evőkanál eritrit)
- egy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 130 ml tejföl
- 3 közepes tojás
- 20 dkg fehér liszt
- 3-4 gramm foszfátmentes sütőpor
- 2 marék friss áfonya
- bő olaj a sütéshez
Így készül a mennyei áfonyás túrófánk:
A túrót összetöröm, majd hozzádolgozom a cukrot, a sót, a citromhéjat, és végül a tojásokat és a tejfölt is.
A sütőport elkeverem a lisztben, majd szilikonos lapáttal beledolgozom a túrós masszába. Az olajat melegre, de nem túl forróra hevítem.
Míg melegszik, a megmosott áfonyákat a masszába keverem úgy, hogy ne törjenek el! Ha elég meleg az olaj, egy pohár hideg vízbe mártok két, kisebb méretű fakanalat és ezek segítségével golyókat vagy galuskákat formázok a masszából. 3-4 fánkot az olajba teszek, majd 3-4 percen át sütöm őket. Mivel bőven van helyük, maguktól megfordulnak az olajban.
Ha átsültek, papírtörlővel bélelt tálra szedem őket, és leitatom róluk a felesleges olajat.
Önmagában is finom, de bátran együnk ehhez is lekvárt vagy akár porcukorral kikevert tejfölt!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix