Barion Pixel Édes, túrós puliszka sült szilvával – Pont olyan jó, amilyennek hangzik! – Coloré

Édes, túrós puliszka sült szilvával – Pont olyan jó, amilyennek hangzik!

2023. 10. 15.

A puliszka édességek és főételek fontos kísérője lehet. Mi most előbbi verzióban használjuk fel, ahol nemcsak kísérő, hanem igazi főszereplő, amiben a szilva és a túró kíséri!

A puliszka igazi régi klasszikus. Egy időben a szegények eledele volt, hiszen a kukoricadara mindig rendelkezésre állt, csak meg kellett főzni. Laktató étek, így a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt megadta az energiát a nap első óráira.

A kukoricadarából főzött étel a 17. században jelent meg, s eredetileg hajdinából készült. A kukoricás verzió a 18. század elején került a köztudatba, s ma már a modern gasztronómia polentának hívja, hiszen az olaszoknál ugyanez az étel ezen a néven népszerű. Ma már korántsem csak tejjel fogyasztják, hanem köretként is vagy épp desszertként, mint ahogyan mi is készítettük!

Ne feledkezzünk el a szilváról sem, ami amellett, hogy kiváló hatással van az emésztésre, gazdag A-, B- és C-vitaminban, így az őszi időszakban kifejezetten hasznos, hiszen segíti az immunrendszerünket a különböző betegségek kivédésében, ráadásul a vérnyomás normalizálásában is mellettünk áll!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 10 dkg kukoricadara
  • 200 ml tej
  • 175 ml víz
  • 60-70 g nádcukor
  • 125 g krémes tehéntúró
  • 50 dkg szilva
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy csipet őrölt rozmaring
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • vaj

Így készül az édes, túrós puliszka sült szilvával:

Elsőként megmosom a szilvákat, majd félbevágom és kimagozom őket. Egy tűzálló tálba rakosgatom a gyümölcsöket, megszórom őket a cukorral és egy csipet őrölt rozmaringgal, majd rálocsolom a balzsamecetet. 180 fokos sütőben 30 percig sütöm, vagy egy kicsit tovább, egészen addig, míg lekvárra emlékeztető állaga nem lesz.

A puliszkához felforralom a vizet a tejjel, sózom, majd mehet hozzá a cukor és a dara is! Folyamatosan kevergetem, és addig főzöm így, amíg a kukoricadara el nem válik az edény falától. Ha késznek érzem, belekeverem az áttört túrót is. Érdemes krémes állagú túrót használni, így lesz igazán lágy a puliszkánk!

Egy kisebb, magasabb falú sütőformát kivajazok és belesimítom a puliszkát. 180 fokos sütőbe teszem, majd 10 perc után kiveszem. Ugyanennyit hagyom hűlni, és csak ezután szeletelem fel.

Az édes, túrós puliszkát a sült szilvával és vaníliás cukorral kikevert tejföllel tálalom! Az ínyencek egy kis fahéjjal is ízesíthetik!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita