A sárgadinnye a nyár egyik legnagyobb sztárja, de nem csak magában lehet enni, de nem ám!
Nyáron a görög- és a sárgadinnye az egyik leggyakoribb gyümölcs, amit fogyasztunk. Édesek, laktatóak és tele vannak folyadékkal, amire igencsak szükségünk van a forró nyári napokon! A sárgadinnye ráadásul vitaminokban is kifejezetten gazdag: C-és B9-vitaminok is találhatóak benne, valamint béka-karotint is tartalmaz, de káliumban is igencsak bővelkedik! Használjuk hát, különösen azért, mert nincs rá módunk az év során bármikor!
Hozzávalók (3 főre):
- 40 dkg sárgadinnye
- 15 dkg saláta (arany porcsin vagy madársaláta)
- 60 g friss áfonya
- 6 szelet feketeerdei sonka
- 9 darab mini mozzarella
Az öntethez:
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- só
- tört színes bors
- fél gerezd fokhagyma
- 10 friss bazsalikomlevél
Így készül a könnyed sárgadinnye-saláta mozzarellafalatokkal:
A bazsalikomleveleket kisebb darabokra tépkedem, és a fokhagymával együtt egy mozsárban pépesre zúzom. Hozzácsepegtetem az olajat, a citromlevet, sózom, borsozom, majd egyneműre keverem. A tányérra halmozom a friss, megmosott és lecsepegtetett salátaleveleket, ezzel megágyazva az ételnek. Használhatjuk a kissé savanykás ízű arany porcsint, de a madársaláta is tökéletes választás.
A dinnyét meghámozom, eltávolítom a magjait, majd felkockázom a gyümölcshúst. A mozzarellagolyókat félbevágom, a sonkát feltekerem, és kisebb darabokra szelem. Tálaláskor a salátára szedem a dinnyét, a mozzarellát és a sonkát, majd az áfonyát is hozzáteszem. Koronaként megkapja a bazsalikomos salátaöntetet, amivel gyengéden összeforgatom.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita