A csokimousse önmagában is isteni, hát még egy gyümölcsös raguval!
Az igazi ínyenceknek nem kell bemutatni a csokimousse-t. A pudinghoz hasonlatos finomság légbuborékokban gazdag, ami könnyed desszertet ígér. Az erdei gyümölcsös ragu édes és savanykás ízei kiválóan kiegészítik a csokoládét, ráadásul bővelkednek C-, és B-vitaminban is.
Hozzávalók:
A mousse-hoz:
- 12,5 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os)
- 2 tojás
- egy csipet só
- 60 g porított nádcukor
- 3 dl 30%-os habtejszín
A raguhoz:
- 70 g nádcukor
- 250 g mirelit erdei gyümölcs-mix
- friss mentalevelek
Így készül a csokimousse erdei gyümölcsös raguval
Elsőként egy lábasban felteszek vizet melegedni, majd belehelyezek egy másik lábast úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. Elkezdem melegíteni a vizet, majd ha már gőzölög, a felső lábasba tördelem a csokoládét, és 100 ml tejszínnel felolvasztom a vízgőz felett. Csomómentesre keverem a krémet, majd hozzákeverem a cukrot. Félreteszem, és megvárom, hogy kihűljön.
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verem. Ugyanígy teszek a maradék tejszínnel is, csupán a sót hagyom ki belőle. Ha a mousse kihűlt, hozzákeverem a tojások sárgáját, majd a tejszínt óvatosan beleforgatom, és végül a tojáshabot is.
A kész krémet hat pohárba adagolom, majd legalább két órára hűtőbe teszem. Míg hűlnek a pohárkrémek, elkészítem a gyümölcsragut. Ehhez egy kis lábosban karamellizálom a cukrot, majd hozzáadom a kiolvasztott erdei gyümölcsöket. Alacsony lángon raguvá sűrítem, de nem kevergetem, csak rázogatom, így elkerülve, hogy összetörjenek! A kész ragut kihűtöm, és tálaláskor a csokimousse-re kanalazom. Mentalevelekkel díszítve teszem teljessé az élményt.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita