Nem mindig van (mondjuk ki: nagyjából soha nincs) időnk hétfogásos ebédet rittyenteni a családnak, ha pedig meleg az idő, senkinek nincs kedve órákat a konyhában tölteni. Az alábbi csőben sült egytálételek azonban megoldják a problémánkat.
A csőben sütés a magyar konyhában is elterjedt kifejezés, bár semmi köze a csövekhez, de mind tudjuk, hogy egy tepsibe vagy magasfalú edénybe rétegzett ételre utal, aminek tetejét pirosra/barnára pirítjuk a sütőben. Számtalan ilyen egytálételt találunk a világ országainak gasztronómiájában, a francia eredetű szó, a gratinírozás is erre utal például. Mivel ezek a fogások általában valamilyen mártással, sajttal vannak leöntve és szépen összesülnek az edényben, így sokféle zöldséget is belecsempészhetünk a menübe, amiket így a gyerekek is szívesebben fogyasztanak majd.
Csőben sült brokkolis csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg brokkoli
- 450 g tejföl
- 1 darab tojás
- 5 dkg reszelt parmezán
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg reszelt trappista
- Só, bors
- 1 teáskanál 100% napraforgó-étolaj
Zúzzuk össze a fokhagymát, keverjük össze a tejjel, és ebben a keverékben tegyük el legalább egy órára pihenni az előzőleg felszeletelt, kissé kiklopfolt csirkemellet. Fogjuk az edényünket, kenjük ki olajjal, majd a lecsepegtetett, megszárított hússzeleteket ízesítsük sóval és borssal, utána pedig helyezzük az edény aljára. Ha friss brokkolink van, szedjük rózsáira és főzzük elő sós vízben, ha mirelitből dolgozunk, akkor ez utóbbi kihagyható. Forgassuk bele a parmezánba majd a zsemlemorzsába, és sorakoztassuk fel a húson. A tojást elkeverjük a tejföllel, a trappista harmadával és beborítjuk vele a brokkolis húst. A maradék trappistát az egész költemény tetejére szórjuk, majd mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.
Fetás cukkini
Hozzávalók:
- 50 dkg cukkini
- 10 dkg feta sajt
- 3 db tojás
- 1.5 evőkanál 100% napraforgó-étolaj (és egy kicsi a forma kikenéséhez)
- 2 evőkanál tej
- Só, bors
Megmossuk a cukkininket, lereszeljük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet addig, amíg majdnem száraz masszát kapunk. Összemorzsoljuk a feta sajtot, hozzákeverjük a durvára reszelt cukkinihez, és a tojások közül kettőt felverünk olajjal, hozzáadjuk ezt is a keverékhez. Mehet bele a só és a bors ízlés szerint. Előkapjuk a tűzálló tálunkat, közben bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedhessen 190 foka. A cukkinis-fetás-tojásos masszát az edénybe öntjük, a megmaradt tojást felverjük tejjel és ráöntjük az egészre. Ha meleg a sütő, 45 percig sütjük benne, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Grillzöldséges tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta – ízlés szerint, mondjuk penne vagy fusilli
- 1 darab padlizsán
- 1 darab cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 450 g tejföl
- Só, bors, kakukkfű
- ízlés szerint mustár
- 2 evőkanál 100% napraforgó-étolaj
Al dentére, vagyis közepesre főzzük a tésztánkat, közben felkockázzuk a zöldségeinket. Először a padlizsánt sütjük meg kis olajon, sóval borssal ízesítjük. Ha kész, kivesszük a serpenyőből, megsütjük külön a cukkinit. Ha ez is megvan, ismét kivesszük és utolsó körben együtt megsütjük a hagymát és a paprikát. A tésztát egy kiolajozott tepsibe rakjuk, mehetnek rá a sült zöldségek. Beborítjuk az egészet tejföllel, ehhez ízlés szerint keverhetünk mustárt is, majd sót, borsot, kakukkfüvet adunk hozzá. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából húsz perc alatt készre sütjük.