Citromfűszörp – Hűsítő és finom

2023. 04. 30.

A citromfűszörp új ízeket hozhat az általunk ismert palettára, ugyanis nem a klasszikus citrom ízével gazdagítja az italt, mégis kellemesen hűsítő, savanykás szomjoltót kapunk.

A citromfű egy rendkívül különleges gyógynövény, amit inkább íze, mint hatásai miatt fogyasztunk. Számos előnye van: nyugtató, segíti az emésztést, kiválóan kezeli a herpeszt, és még az alvási nehézségeket is enyhíti. Titka az illóolajban rejlik, így használjuk akár ételben vagy italban, kifejti a kedvező hatását. Akár külsőleg is használhatjuk zúzódásokra, csípésekre és reumatikus fájdalmakra is.

Bár a szörpöket többnyire gyümölcsökből készítjük, a citromfű is kiváló alapanyag!

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 20 gramm citromsav
  • 90 dkg cukor
  • 2 biocitrom

Így készül a citromfűszörp:

Elsőként a citromokat megmosom és felszeletelem őket. Egy közepes méretű lábasba öntöm a vizet, beledobálom a citromszeleteket és a citromfüvet is. Egy napig hagyom őket állni, másnap beleteszem az ízesített vízbe a cukrot és a citromsavat, majd felforralom. 15 percig főzöm a keveréket, majd leszűröm és jól elmosott, sütőben vagy mikróban sterilizált üvegekbe öntöm. Szárazdunsztba teszem a szörpöt: egy vastag takaróval jó alaposan betakarom, és magára hagyom legalább egy napra, míg kihűl.

Ízlésünk szerint hígítsuk vízzel vagy szódával.

Isteni frissítő a tavaszi és nyári időszakban, ráadásul ajándéknak is tökéletes!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita