Barion Pixel Borhabos, szőlős tortácska – Nem csak vendégségbe! – Coloré

Borhabos, szőlős tortácska – Nem csak vendégségbe!

2023. 10. 22.

Ezekkel a borhabos, szőlős tortácskákkal nem lőhetünk mellé még akkor sem, ha vendégségbe visszük, de érdemes saját magunknak is hagyni belőlük!

A borhab igazi különlegesség, különösen akkor, ha egy jó alapra kerül! A szőlő sem maradhat ki, ráadásul nemcsak gyümölcs, hanem bor formájában is a sütemény része! E vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomság páratlan ízvilágot kölcsönöz, így ebéd utáni desszertnek vagy egy lopott, délutáni nasinak is tökéletes!

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cantucci vagy más, keményebb keksz

A krémhez:

  • 2 közepes tojás
  • 2 evőkanál cukor (vagy 3 evőkanál eritrit)
  • 150 ml felédes fehérbor
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál lemon curd (vagy 1 evőkanál friss citromlé)
  • 1 csomag zselatin
  • 150 ml tejszín
  • pár szem szőlő

Így készülnek a borhabos szőlős tortácskák:

Elsőként morzsásra töröm a kekszeket. Egy közepes méretű lábasban felteszek vizet melegedni, rárakok egy kisebb lábast úgy, hogy a lábas alja ne érjen bele a vízbe. A kisebb lábasba kerül a vaj, majd a csokoládé, amit addig olvasztok és kevergetek, míg krémesen folyós állagot nem kapok. Hagyom, hogy langyosra hűljön a csokoládé, majd összegyúrom a morzsával.

Egy muffinformát kibélelek muffinpapírokkal, és az aljukban egyenletesen eloszlatom a csokoládés morzsát. Egy teáskanállal lelapítom őket, majd hűtőbe kerülnek, ahol 30 percig pihennek.

A tortácskák valójában muffinok, amiket ízletes borhabkrém takar / Fotó: Hadarik Rita
A tortácskák valójában muffinok, amiket ízletes borhabkrém takar / Fotó: Hadarik Rita

Eközben egy nagy keverőtálba öntöm a bort, mehetnek hozzá az egész tojások, a keményítő, és ha citromlevet használunk, a citromlé. Vízgőz fölé helyezem, és folyamatos keverés mellett besűrítem. Fontos a keverés, mert ha ott hagyom, rántottát kapok, nem borhabkrémet! Ha besűrűsödött, elkeverem benne a lemon curdöt (ha citromlével dolgoztam, ezt a lépést kihagyom), és a zselatinport is. A tejszínt kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom az eddigiekhez.

Kiveszem a muffinformákat a hűtőből, és egyenlő adagban rájuk kanalazom a krémet. A krém tetejére félbevágott szőlőszemek kerülnek, majd visszateszem őket a hűtőbe, és további másfél-két óráig hűtöm a muffinokat, hogy a krém megdermedjen.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita