A szűzérme sokféleképpen elkészíthető húsféle. Mi most bazsalikommal és szőlővel tesszük mámorossá!
A szűzérme a sertés egyik legnemesebb része. A karajcsont egyik oldalán helyezkedik el, és rendszerint szeletelve tálalják, ami alakjánál fogva az érme elnevezést kapta. A tiszta húsról ajánlott lefejteni a rajta lévő hártyát, hiszen ezáltal a hús sokkal puhább lesz.
A szűz mellé egy mártást készíthetünk, aminek a szőlő az egyik főszereplője. Amellett, hogy rendkívül finom gyümölcs, egészséges is, ami bővelkedik B-, és C-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium vagy a kálium. Főzéshez érdemes olyan szőlőt választanunk, ami magtalan, ekképp megkönnyítve az étel fogyasztását.
Hozzávalók:
- 30-35 dkg szűzpecsenye
- só
- tört színes bors
- 2 evőkanál olívaolaj
A raguhoz:
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 40 g savanyított gyöngyhagyma
- só
- tört színes bors
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 dl muskotályos bor
- 150 ml 20%-os tejszín
- 150 g sárgahúsú szőlő
- 5-6 levél friss bazsalikomlevél
Továbbá:
- 120 g fodros szélesmetélt
- só
- víz
- egy marék pirított fenyőmag
Így készül a bazsalikomos, szőlős szűzérme:
Elsőként bő vizet felteszek melegedni, sózom, és megvárom, míg felforr. Eközben lehártyázom a húst, és három centi vastag szeletekre, érmékre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom, majd egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, és megsütöm benne a szűzérméket, ügyelve arra, hogy sülés közben forgassam őket.
Míg készül a hús, egy kisebb lábasban olívaolajat hevítek, és elkezdem pirítani benne a gyöngyhagymákat. Enyhén sózom és borsozom, majd hozzácsurgatom a mézet, végül pedig az ecetet és a bort. Beleöntöm a tejszínt, majd mehetnek bele a szőlőszemek is! Rázogatom, és egy-két perc alatt szószos állagúra sűrítem, és végül az apróra vágott bazsalikommal ízesítem.
Közben nem feledkezem el a húsról sem, amit készre sütök. A forró vízben kifőzöm a tésztát, majd összekeverem a mártással, és adok hozzá egy-két evőkanállal a tészta főzővízéből, így lágyítva rajta. Tálalás előtt finoman megpirítom a fenyőmagokat, és a tányérban lévő ételre szórom.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita