A sütőtök az ősz egyik legnagyobb ajándéka, és bár sokan nem szeretik, az alábbi receptek tökéletesek arra, hogy nyissanak a különleges zöldségféle felé.
A sütőtök maga a csoda. Lehet enni sütve, frissen gőzölögve, passzírozva különböző ételekben, vagy kockákra vágva, de krémlevesként is. Megannyi lehetőség, és mi ötöt mutatunk közülük!
5 recept sütőtökből
Nemcsak a szemnek szép ez a zöldség, hanem a testünk többi részének is, hiszen tele van antioxidánssal, valamint C-és E-vitaminnal. Jót tesz a szívünknek, a bélrendszerünknek és az immunrendszernek is, amire az őszi és téli időszakban igencsak szükségünk van!
Sütőtökös palacsinta
Ez inkább hasonlít az amerikai palacsintára, mint a miénkre. Vastag tészta, a tetején tejföl és csurgó méz, isteni!
Hozzávalók:
- 20 dkg sült sütőtök (nagyjából egy fél sütőtök)
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 nagyobb csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- egy kevés olaj
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és négy nagyobb darabba vágom. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30 perc alatt puhára sütöm. A megsült tökből 20 dekát felkockázok és pépesítek.
A tésztához összekeverem a szárazanyagokat, majd hozzáadom a tojást és a tökpürét. Az elején nehezen adja magát, úgyhogy apránként tejet csurgatok hozzá, így keverem csomómentesre.
Egy kisebb serpenyőben felforrósítok egy evőkanál olajat, és ha sistereg, 2-3 evőkanálnyi tésztát adagolok rá. Ha látványosan buborékosodik a tészta, egy lapáttal megfordítom, és így sütöm még 2-3 percig. Egymásra rakosgatva tejföllel, mézzel és fahéjjal tálalom a sütőtökös palacsintákat.
Sütőtökpuding
Bizony, sütőtökös puding, méghozzá csokiforgáccsal a tetején!
Hozzávalók:
- 250 gramm sütőtök (tisztítva, kockázva legyen ennyi!)
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 4 teáskanál cukor
- 1 dl tejszín
- fél zacskó habfixáló (opcionális, de nekem szokott kelleni)
- fél kávéskanál zselatinpor
- fél zacskó bourbon vaníliás cukor vagy egy teáskanál madagaszkári vaníliaaroma (vagy mindkettő!)
- tejcsokoládé
Elkészítés:
A tököt megtisztítom, felkockázom, és lemérek belőle nagyjából 250 grammot. Lábasba teszem, felengedem vízzel úgy, hogy bőven ellepje. Közepes lángra teszem, ízesítem a fahéjjal és a cukorral, majd nagyjából fél óra alatt puhára főzöm. Leszűröm a tököket (jól csöpögjön ki!) és a főzővízből felfogok egy keveset, konkrétabban 25 ml-t. Miközben hűl, felverem a tejszínt habnak, majd krémesre turmixolom a tököt. Elkeverem a zselatint a tök főzőlevében, és egyesítem az erőket: a tejszínhabhoz forgatom a tökös krémet és a zselatinos főzőlevet, majd ízesítem a vaníliával. Érdemes kóstolgatni, és addig ízesíteni, míg szájunk ízének meg nem felel. Reszelt csokival a tetején tálalom. Érdemes előre jó sokat lereszelni, és belekeverni azt is a krémbe!
Egyszerű sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 tök
- 1 evőkanál vaj
- 1 liter víz (meg még 1 dl, amit párologhat)
- só (esetleg Vegeta, vagy leveskocka)
- 2 dl tejszín
- egy marék tökmag
Elkészítés:
A tököt félbevágom, kimagozom, meghámozom, és kockákra vágom. Egy lábasban megolvasztom a vajat, majd ha megolvadt, rádobom a kockákra vágott tököt. (A vajra lehet dobni felkockázott hagymát, azt üvegesre párolni, és úgy rá a tök). Picit hevítem a tököt a vajon, majd felöntöm a vízzel, és ízesítem a sóval. Lefedem, és nagyjából félóra alatt megfőzöm. Botmixerrel pürésítem a levest, visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a tejszínt, és újraforralom. Akárcsak a többi krémlevesnek, pirított kenyérrel, sajttal vagy pirított tökmaggal szórom meg a tetejét.
A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz: