Augusztus 14-e a sárgadinnye napja. Ugyan a fő szezonja már lement, továbbra is kaphatóak mézédes darabok a piacokon, úgyhogy most öt receptet is mutatunk, amiben kipróbálhatod!
A sárgadinnyét nagyjából négyezer éve ismerik. Elsőként Perzsiában kezdtek neki termesztésének, mára pedig az egész világot meghódította ez az édes finomság. Ez a gyümölcs gazdag béta-karotinban, C- és B9-vitaminban, valamint káliumhoz is juthatunk, ha fogyasztunk belőle. Érdemes hát használni, különösen azért, mert ilyenkor, nyáron a legfinomabb!
Sárgadinnye-krémleves édesen vagy sósan
A leves alapja ugyan édes, mégis kísérletezhetünk egy kis sós levesbetéttel, mert új távlatokat fog megnyitni!
Hozzávalók:
- 1 illatos sárgadinnye (sárgás vagy fehérebb húsú)
- 2-3 evőkanál cukor
- 3 dl víz
- 3 dl kókuszej
- fél csomag vaníliás pudingpor
- fél rúd fahéj
- 1-2 szegfűszeg
Elkészítés:
A sárgadinnyét félbevágom, kikanalazom belőle a magokat, meghámozom, majd felkockázom a gyümölcshúst.
A dinnyedarabokat lábasba teszem, ráöntöm a 3 dl vizet, hozzáteszem a fahéjat és a szegfűszegeket, és pár perc alatt puhára főzöm. (Ha eleve puha, akkor elég, ha felforr).
Eközben a fél zacskó pudingport csomómentesre keverem a kókusztejben, és beleöntöm a forró levesbe. Rottyanásig főzöm. Langyosan, vagy hidegen a legjobb.
Tipp:
Izgalmasabbá tehetjük az ízeket, ha füstölt bacon szalonnát felkockázunk, megsütjük és ezt szórjuk a leves tetejére. Az édes és a sós együtt rendkívüli hatással bír.
Sárgadinnye pármai sonkával
Ebben az előételben is a sós és édes párosa fogja meghatározni az ízeket, elkészítése ráadásul egyáltalán nem időigényes!
Hozzávalók:
- 1 sárgadinnye
- 1 csomag pármai sonka
A sárgadinnyét újfent félbevágom, kimagozom és megpucolom. Ebben az esetben azonban nem felkockázom, hanem szeleteket, ,,csónakokat” vágok belőle. Erre tekerem rá a jó minőségű, vékonyra vágott pármai sonkát, és már tálalom is!
Kolbászos sárgadinnyesaláta
A kolbász – vagy ennek híján chorizo – meglepően sok ízzel fér össze. Kevés jobb dolog van annál egy borozós estén, mint amikor a nedűhöz kolbászt és őszibarackot eszik az ember. (Tényleg!) Erre alapozva készült el az alábbi saláta is.
Hozzávalók:
- 10 dkg paprikás szalámi, kolbász vagy chorizo
- 70 gramm rukkola vagy vegyes saláta
- fél sárgadinnye
- 15 dkg mozzarella
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy csipet kristálycukor
- egy csipet só
- egy csipet bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Míg melegszik, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és szépen sorban egymás mellé rakosgatom a szalámiszeleteket. Ha bemelegszik a sütő, öt percre beteszem a vékonyra vágott kolbászt, majd kiveszem, és hagyom hűlni.
Eközben elkészítem a dresszinget: az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a cukrot alaposan összekeverem. (A hagyományos összekeverésen kívül másik módszer: kis üvegbe pakolni a hozzávalókat, rátenni az üveg tetejét, majd alaposan összerázni). A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, levágom a héját, majd felkockázom. A mozzeralláról leöntöm a vizet, ezt is felkockázom. A rukkolával lazán kibélelem egy nagyobb tál alját, erre kerül a felkockázott dinnye és sajt. A kihűlt karikákat tetszés szerint rátépkedem a salátára, majd mehet rá a dresszing, és tálalom is!
Tipp:
Ha jó zsíros a kolbász, a kisült zsírt is érdemes ráönteni a salátára, hogy még finomabb legyen!
Dinnyekoktél
A dinnyekoktél ahogy neve is sejteti, több dinnyeféléből áll. Ugyan tej-alapú, egy kis alkohol is mehet bele, ám ilyen estben jobb növényi tejet használni!
Hozzávalók:
- 100 gramm piros-, sárga- és zöld húsú dinnye
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 evőkanál porcukor (elhagyható)
- fél citrom leve
- negyed teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A dinnyékből eltávolítom a magot, kockákra vágom őket, és egy turmixolásra alkalmas edénybe vagy gépbe teszem a gyümölcsöket. Hozzászórom a fahéjat, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadagolom a porcukrot és az 1-1 dl tejszínt és tejet, majd összeturmixolom.
Hűtőbe teszem az italt, majd 3-4 óra múlva fogyasztom.
Tipp:
Alkoholosan is készíthető, ebben az esetben turmixolás előtt kiegészíthető az ital két evőkanál dinnyelikőrrel, illetve fogyasztás előtt hozzá lehet adni 2,5 dl hideg, félszáraz pezsgőt.
Sárgadinnyefagylalt
Nyár lévén nem maradhat el a fagylalt sem, mi másból, mint sárgadinnyéből!
Hozzávalók:
- 1 kg sárgadinnye
- 3 dl natúr joghurt
- 3 tojás
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg porcukor
- egy vaníliarúd kikapart magja
- fél dl víz
Elkészítés:
Elsőként – ahogy megszokhattuk – a dinnyét meghámozom, kivágom a magját, és kockákra vágom. Turnixba dobom a gyümölcsöt és pépesítem. Egy kisebb lábasban vizet forralok, ráteszek egy nagyobb lábast úgy, hogy az alja ne érjen bele, majd ha forr a víz, a felső lábasban krémmé főzöm a tojások sárgáját és a tejet. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, különben összeesik! Ha elkészült, hozzákeverem a vaníliamagokat is.
Egy másik lábasban forralok fél liter vizet, feloldom benne a cukrot, és a dinnyéhez öntöm. A főzött krémhez fokozatosan hozzákeverem a joghurtot, majd az édesített dinnyepürét.
Ha készen vagyok, egy fagyasztásra megfelelő tárolóba öntöm a krémet, és a fagyasztóba teszem. Négy alkalommal, óránkét egyszer megkeverem, hogy ne alakuljanak ki jégkristályok. Az első keverés előtt kemény habbá verem a megmaradt tojásfehérjéket, és óvatosan a fagylalthoz keverem, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze! A négy keverés után még 3-4 órát a fagyasztóban hagyom, és fogyasztható.
Tipp:
A sárgadinnyéhez sok minden megy, többek közt az étcsokoládé is, így akár kisebb darabokra vágott étcsokoládé-darabokat is tehetünk a fagylaltba!
Tudod, mire jó a sárgadinnye?
Egyik cikkünkben összeszedtük, hogy a vitaminforráson túl miért is előnyös számunkra, ha sárgadinnyét fogyasztunk. Számtalan jó oldala van, mely a cikkből ki is derül!