Barion Pixel 5 céklás étellel a rák ellen: Egészség és finomság egyesülnek ezekben a fogásokban – Oldal 5 – Coloré

5 céklás étellel a rák ellen: Egészség és finomság egyesülnek ezekben a fogásokban

2024. 10. 19.

Hajlamosak vagyunk mellőzni a céklás ételek készítését, pedig a cékla többre hivatott annál, hogy puszta savanyúságként végezze!

Céklatészta

A céklapüré tésztakészítéshez is felhasználható, ami csodás színekbe öltözteti a hagyományos házi tésztát.

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • liszt (a tojás súlyának kétszerese: ha a tojás 55 gramm, a lisztnek 110-nek kell lennie)
  • 1 evőkanál céklapüré
  • + liszt

Elkészítés:

Két kisebb céklát megtisztítok, és nagyjából egy-másfél óra alatt puhára főzök. Míg forróak meghámozom őket, hagyom, hogy kihűljenek majd felkockázom és pépesítem a céklákat.

A tésztát összegyúrom: a tojás, a liszt, bele a céklapüré és ha kell még, akkor liszt. Nekem első körben elég volt pluszba egy ,,csapott tenyérnyi” liszt, hogy ne ragadjon a tészta. Zacskóba tettem, félórát állni hagytam, majd újra ragadt, így picit liszteztem, és kezdődhetett a nyújtás.

A tészta nemcsak spenóttal, hanem céklával is színesebbé tehető / Kép forrása: alle12 / Getty Images
A tészta nemcsak spenóttal, hanem céklával is színesebbé tehető / Kép forrása: alle12 / Getty Images

A tésztatömbömet nagyjából egy centi vastag szeletekre vágom. Nyújtógépnél öt fokozaton nyújtom keresztül a tésztát – én a negyedik fokozatnál megálltam, mert túl lágy volt a tészta, hagytam annyira száradni, hogy már ne ártson meg neki a nyújtás.

Az ötödik fokozat után is lehet állni hagyni, de akár rögtön mehet a tagliatelle-vágóba, és asztalterítőn lazán szétszórva szárítom legalább egy fél napig, de inkább tovább.

Nyitókép forrása: Coloré