Hajlamosak vagyunk mellőzni a céklás ételek készítését, pedig a cékla többre hivatott annál, hogy puszta savanyúságként végezze!
Céklatészta
A céklapüré tésztakészítéshez is felhasználható, ami csodás színekbe öltözteti a hagyományos házi tésztát.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- liszt (a tojás súlyának kétszerese: ha a tojás 55 gramm, a lisztnek 110-nek kell lennie)
- 1 evőkanál céklapüré
- + liszt
Elkészítés:
Két kisebb céklát megtisztítok, és nagyjából egy-másfél óra alatt puhára főzök. Míg forróak meghámozom őket, hagyom, hogy kihűljenek majd felkockázom és pépesítem a céklákat.
A tésztát összegyúrom: a tojás, a liszt, bele a céklapüré és ha kell még, akkor liszt. Nekem első körben elég volt pluszba egy ,,csapott tenyérnyi” liszt, hogy ne ragadjon a tészta. Zacskóba tettem, félórát állni hagytam, majd újra ragadt, így picit liszteztem, és kezdődhetett a nyújtás.
A tésztatömbömet nagyjából egy centi vastag szeletekre vágom. Nyújtógépnél öt fokozaton nyújtom keresztül a tésztát – én a negyedik fokozatnál megálltam, mert túl lágy volt a tészta, hagytam annyira száradni, hogy már ne ártson meg neki a nyújtás.
Az ötödik fokozat után is lehet állni hagyni, de akár rögtön mehet a tagliatelle-vágóba, és asztalterítőn lazán szétszórva szárítom legalább egy fél napig, de inkább tovább.