Hajlamosak vagyunk mellőzni a céklás ételek készítését, pedig a cékla többre hivatott annál, hogy puszta savanyúságként végezze!
A céklás ételek rendkívül gusztusosak, hiszen színükkel csalogatják a tekintetet. Nem ez azonban az egyetlen előnyük, hiszen a céklának számos pozitív hatása van. A fogyókúrázók barátja ez a zöldség, mivel szénhidráttartalma alacsony, és az emésztést is segíti. Többféle B-vitaminban bővelkedik, de C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Gyulladáscsökkentő és általános egészségvédő hatásáról ismert, ráadásul a rák kialakulásának csökkentésében is nagy szerepe van. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása, valamint vérszegénység esetén is gyógyírt jelenthet.
5 céklás étel
Több minden is készíthető a céklából, így már a reggelinél is fogyaszthatjuk, de nem savanyúság formájában!
Céklás körözött
A körözöttet mindenki ismeri, de miért ne lehetne feldobni egy kis céklával? Nemcsak a színére hat, hanem az ízére is!
Hozzávalók:
- 35 dkg túró (ez lehet 20 dkg juhtúró és 15 dkg tehéntúró keverve)
- 30 dkg főtt cékla (öt közepes darab)
- 100 gramm tejföl
- 2 csapott kávéskanál só
- 1 csapott kávéskanál őrölt köményag
Elkészítés:
A céklákat forró vízben megfőzöm nagyjából 1-1,5 óra alatt, lehúzom a héjukat, és feldarabolom őket, hogy botmixerrel tudjam pépesíteni.
A túrót krémesítem a tejföllel, és ízesítem a sóval és a köménymaggal. Érdemes a cékla belekerülése után kóstolgatni, mielőtt belezuttyantjuk a fent megadott sót és köménymagot, mert ízlések és pofonok ugyebár! A céklapépet a túrós keverékhez adom, akár itt is rá lehet menni botmixerrel, hogy a túró is jó krémes legyen. Rögtön fogyasztható.
Akárcsak az eredeti körözött esetében, ehhez is adhatunk hagymát, ebben az esetben viszont hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek!