Barion Pixel 5 céklás étellel a rák ellen: Egészség és finomság egyesülnek ezekben a fogásokban – Oldal 4 – Coloré

5 céklás étellel a rák ellen: Egészség és finomság egyesülnek ezekben a fogásokban

2024. 10. 19.

Hajlamosak vagyunk mellőzni a céklás ételek készítését, pedig a cékla többre hivatott annál, hogy puszta savanyúságként végezze!

Céklás gravlax

A gravlax, nem más, mint marinált lazac, ami isteni előételként szolgál. Rendkívül finom, hátránya azonban, hogy két napig készül, így azelőtt álljunk neki, hogy megkívánnánk!

Hozzávalók:

  • 40 dkg lazacfilé
  • 3 evőkanál só
  • 3 evőkanál finomszemű nádcukor
  • 10 dkg nyers cékla
  • 10 dkg fekete retek
  • fél csokor friss kapor

Elkészítés:

Elsőként meghámozom a céklát és a retket, és finomra reszelem. A sót összekeverem a cukorral. A lazac bőrét leszedem. (Ez opcionális, mert a bőrével együtt pácolt lazac tovább eláll, így ízlés kérdése, hogy eltávolítjuk-e a bőrt). A halban lévő szálkákat csipesz segítségével eltávolítom, és kezdődhet is a pácolás!

Egy üvegtál aljára kerül a zöldséges keverék fele (műanyag is lehet, de ezt befogja a cékla), és mehet rá a kapor fele is. Erre szórom a sós-cukros keverék felét, és erre kerül a hal. A hal tetejére szórom a kapor másik felét, illetve a sós-cukros keverék és a reszelt zöldségek maradékát.

Folpackot teszek a felső réteg tetejére, erre kerül egy nehezék, hogy jól összeérjenek az ízek, végül pedig a doboz teteje.

Hűtőbe teszem, és legalább kettő, de inkább három-négy napig érlelem a pácban. Ebben a pár napban az ízek és a színek átjárják a húst.

Tálaláskor vékonyra szeletelem a halat, és akár magában, akár kis falatkákon tálalva fogyasztom, de sushiba is kiváló! Ízlés szerint ízesíthető citromlével is, pikánssá téve a bő ízekben fürdő halat.

A gravlax eredetileg homokban érlelt lazac volt, ám ma már szerencsére a hűtőszekrény is elegendő ahhoz, hogy színekben és ízekben gazdag finomság kerüljön az asztalra / Kép forrása: Wiktory / Getty Images
A gravlax eredetileg homokban érlelt lazac volt, ám ma már szerencsére a hűtőszekrény is elegendő ahhoz, hogy színekben és ízekben gazdag finomság kerüljön az asztalra / Kép forrása: Wiktory / Getty Images