Hajlamosak vagyunk mellőzni a céklás ételek készítését, pedig a cékla többre hivatott annál, hogy puszta savanyúságként végezze!
Joghurtos céklakrémleves
Télen melegít, nyáron hűt. Ideális finomság.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg krumpli
- 20 dkg cékla
- 7-8 dkg nádcukor
- 1,5 l zöldségalaplé vagy víz (víz esetében plusz 3 leveskocka)
- só
- frissen őrölt bors
- 4 evőkanál balzsamecet
- 100 ml görög joghurt
- 1 bio citrom reszelt héja
- friss bazsalikom
- 10 dkg feta sajt
Elkészítés:
A krumplit és a céklát meghámozom, és kisebb kockákra vágom. A hagymát megpucolom, finomra vágom, és egy kevés olajon megdinsztelem. Mehetnek rá a felkockázott zöldségek, majd ízesítem sóval, borssal és cukorral. Picit hevítem őket, majd kevés vizet adok hozzá és 15-20 percig párolom. Időnként megkevergetem, és ha szükséges, pótolom az elpárolgott vizet. Negyedóra elteltével hozzáadom az alaplevet (vagy a vizet és a leveskockákat) és teljesen puhára főzöm a zöldségeket.
Ha elkészült, hozzáadom a balzsamecetet, és egy botmixerrel krémesre turmixolom a levest. A joghurtot kikeverem egy merőkanálnyi forró levessel, majd visszacsurgatom.
Feta sajttal és friss bazsalikommal tálalom, de akárcsak a többi krémleves esetében, a kockákra vágott és megpirított kenyér vagy zsemle is tökéletes kísérője.