Barion Pixel 3 ínycsiklandozó hideg vacsora – Ha valami hűsítőt ennél a forróságban – Oldal 2 – Coloré

3 ínycsiklandozó hideg vacsora – Ha valami hűsítőt ennél a forróságban

2024. 07. 27.

A hideg vacsora életmentő lehet, különösen a forró nyárban!

Garnélás tésztasaláta

Akik szereti a tenger gyümölcseit, imádni fogják ezt a tésztasalátát, ami egyenesen a mediterrán tájakra visz bennünket – akár akkor is, ha a kanapénkról fogyasztjuk.

Hozzávalók:

  • 350 g orecchiette tészta (vagy kagyló, esetleg orsó)
  • 3 evőkanál fűszerkeverék (só, paprika, fokhagymapor, szárított bazsalikom, szárított kakukkfű, szárított oregánó, frissen őrölt bors)
  • 450 g garnélarák
  • fél dl citromlé
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 30 dkg cukorborsó
  • 1 kisebb lilahagyma
  • negyed csokor kapor
  • negyed csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Bő, sós vízben al dentére, azaz fogkeményre főzöm a tésztát, majd leszűröm úgy, hogy a tészta levéből nagyjából egy liter megmaradjon. Ebbe teszek két és fél evőkanálnyi fűszerkeveréket, majd a rákokat, és néhány perc alatt megfőzöm őket. Nagyjából két-három perc elteltével kiemelem a rákokat a vízből, tálba szedem, és míg hűl, elkészítem a vinaigrette-t. A mustárt és a mézet alaposan összekeverem, és kevergetés közben belecsurgatom az olajat és a citromlevet. Addig keverem, amíg egységes állagú, folyós krémet nem kapok. Ízesítem a maradék fűszerkeverékkel, majd összerakom a salátámat! A tésztát és a garnélákat összekeverem, erre mehet a megmosott cukorborsó, az apróra vágott hagyma, a kapor és petrezselyem, majd hozzá a vinaigrette. Alaposan átforgatom a hozzávalókat, és fogyasztom, vagy lefedve hűtőszekrénybe teszem.

A garnélás tészta hidegen és melegen is isteni / Kép forrása: Jupiterimages / Getty Images
A garnélás tészta hidegen és melegen is isteni / Kép forrása: Jupiterimages / Getty Images