Mennyi fehérjére van szükség?

2020. 11. 24.

Sportoló életmód ide, testépítés oda, az irodai munkástól kezdve az olimpikonokig mindenkinek szüksége van rá.

Vajon mennyi a napi ideális adag, és mennyit kell enni belőle, ha hosszabb ideig örvendenénk a teltségérzetnek, netán a magas energiaszintnek?

A fehérjék biológiai szerepe kétségtelen, amit mi sem jelez jobban annál, minthogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek, rengeteg sejtfolyamat katalizátoraként játszanak szerepet. Ráadásként ez az izmok (no meg az inak, az erek, a köröm, a haj és a bőr) első számú építőkövei, a legdúsabb tápanyagok, amelyek ellátják a szükséges energiával a szervezetet. 1 gramm fehérje 4,1 kcal energiát ad egyébként.

M20 feherje

Grammban vagy dekában méretik a napi adag?

Az optimális fehérjebevitel sok mindentől függ, de elsődlegesen a nemtől és az életmódtól. A sportolóknak jóval több fehérjére van szükségük, mint például az aktív testmozgást mellőzők esetében, de a férfi és a női szervezet fehérjeigénye is eltérő.

Az általános ajánlás szerint a napi kalóriabevitel maximum 35 százalékát fedezheti a fehérje, ami nagyjából 45 gramm fehérjének felel meg a nők esetében és 52 grammnak a férfiakéban. A tényleges fehérjefogyasztás azonban ettől jócskán eltér. Gyakorlatilag mindkét nem esetében az ajánlott duplája fogy el naponta. Parázs vita folyik arról a mai napig, hogy ez komoly problémát jelent-e.

Nos, abban az esetben, ha az ember rendszeresen sportol, állóképességi vagy erőspotot, akkor a fokozott fehérjebevitel semmiképp sem problematikus. Ám abban az esetben, ha napi mozgás kimerül a munkába menetel, és hazatérés párosában, akkor a túlzott, fel nem használt fehérje, egy idő után plusz kilóként fog elraktározódni.

Húsimádók figyelem!

Tény, hogy a fehérje szükséges, ám van néhány apróság, amit nem árt szem előtt tartani. Egyrészről a fehérje túlfogyasztás ártalmas a veséknek, valamint hasonlóan a felesleges zsírhoz és szénhidráthoz hasonlóan, pocak és többlet súly képében jelenik meg egy idő után.

Másrészről a fehérjealapú étrend akarva-akaratlanul kiszorítja a többi makrotápanyagot, ami a szervezeti egyensúly felborulásához vezet. Elvégre a jó zsírok és szénhidrátok ugyan úgy szükségesek az étrendbenm mint a fehérje. A hangsúly az arányokon van.

Ajánlatos a fehérjefogyasztást porciózni és az egész napra elosztani. Nem jó taktika, ha csak ebédre vagy vacsorára eszünk fehérjét, mert a szervezetnek egész nap szüksége van rá. A reggeli, ebéd és vacsora is tartalmazzon valamiféle minőségi fehérjeforrást (pl.: tojást, tejterméket, húst), mert így nem csak egyensúlyban lehet tartani a szervezetet, de úrrá lehet lenni a fáradékonyságon, sőt a zsírégetés is hatékonyabb a rendszeres proteinfelvétel mellett.

A rizs-csirke nézőponton túl a fehérjének sokkal fontosabb szerep jut az izomtömegnövelésen túl. Egyszerűen szüksége van rá a szervezetnek, hogy fenntartsa egyensúlyát és a legoptimálisabban működhessen. Túfogyasztása azonban számtalan problémát okozhat, így érdemes mértéktartóan fogyasztani belőle.

Forrás: Pixabay.com