Barion Pixel Három érv a reggeli sportolás mellett – Coloré

Három érv a reggeli sportolás mellett

2020. 11. 23.

Energizál, csökkenti a rák kockázatát, felbosszanthatlanná tesz – kell ennél több ok arra, hogy reggel futócipőt húzz vagy meglátogasd az edzőtermet, uszodát? Alább bővebben kifejtettük, mit profitál a szervezet abból, ha a város ébredése előtt már letudod a napi edzésadagod.

Legyen szó bármilyen mozgásformáról, ha megfelelő intenzitáson megfelelő ideig végezzük a hatás ugyan az. Kezdjük is az energizáló mivoltával.

M2 reggeli

Lendületben egész nap

A reggeli edzés jobban felráz, mint három kávé és sokkal egészségesebb is a szervezet szempontjából. Számos kutatás számolt be arról, hogy csupán tíz perc séta fel-le a lépcsőkön sokkal több energiával tölt fel, mint egy csésze kávé. Fél óra futás pedig maga a szervezeti Nirvana, hiszen nem csak beindítja az emésztést és stabilizálja a vércukrot, hanem kellőképpen felráz és fókuszálttá tesz, ami a napi feladatok megoldásában nagy segítség.

Ezutóbbi annak a számlájára írható, hogy sportolás közben oxigénnel és vérrel telnek meg a szervek, amelyek növelik a szervezet ellenállóképességét és teljesítményét. Ez pedig csökkenti a fáradtságot, a kimerültségérzést és a stresszintet is normalizálka.

Csökkenti a rák kockázatát

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a rendszeres fizikai aktivitás kimutathatóan csökkenti a rák kialakulásának rizikóját. Az azonban eddig nem volt világos, hogy vajon a napszak ebben szerepet játszik-e.

Jakob Weitzer és Kyriaki Papantoniou, a Bécsi Orvosi Egyetem epidemiológiai részlegének munkatársai a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem, valamint Manolis Kogevinas és Gemma Castano-Vinyals, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) munkatársainak közreműködésével azt az elméletet vizsgálták, hogy a reggeli órákban végzett sport nagyobb mértékben csökkenti-e a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, mint a más időpontokban végzett testedzés.

Az elmélet egy kísérleti vizsgálat eredményein alapult, mely szerint a délután vagy este végzett fizikai tevékenység eltolhatja a melatoninritmust. A melatonin nevű hormont az emberi test főként este termeli, egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a rák rizikójának csökkenésével.

Egy többesetes kontrollvizsgálat során 2795 személy részvételével figyelték meg közelebbről a jelenséget és kimutatták, hogy a sport prosztata- és mellrák ellen védő hatása akkor a legnagyobb, ha a testmozgást reggel 8 és 10 óra között végzik. Férfiaknál hasonló hatás mutatkozott az este 7 és 11 óra között végzett mozgás esetén is.

A résztvevők kronotípusa – tehát az, hogy főként reggel, vagy inkább este aktívak – befolyásolta az eredményeket. Ezek szerint a reggeli sport különösen azokra van jó hatással, akik úgynevezett éjszakai baglyok.

„A testmozgás időpontja nyilvánvalóan hatással van a nemi hormonok és a melatonin termelődésének ritmusára és a tápanyagcserére is” – összegezték a szakértők.

Nyugodttá és kiegyensúlyozottá tesz

Tudományosan bizonyított tény, hogy a testmozgás során bizonyos vegyületek felszabadulnak a szervezetben és az agyban, amelyek a jó kedvért felelősek. Edzés után úgynevezett endorfin szabadul fel, ami csökkenti a stressz és a fájdalomérzetet, cserébe pedig felhőtlen jó kedvet varázsol.

Nem véletlenül mondják gyakorta, hogy könnyen függővé lehet válni a sportolástól, hiszen az endorfinok hasonló hatással vannak a testünkre, mint az opioidok, azaz az addikciót okozó drogok.

Az endorfinok pozitív hatása reggel még jobban összpontosul és talán a korai napszakban végzett sportolást követően profitálhatunk belőlük a legtöbbet.

Kell ennél több indok a reggeli edzésre?

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/mozgas/harom-erv-a-reggeli-sportolas-mellett/