Mérgező szavak: Mi rejlik a verbális bántalmazás mögött?

A verbális agresszió ugyanúgy tud fájni, mint egy nagy pofon, csak tovább sajog.

Szilvi és Zoli mindig is a társaság középpontjai voltak, ők poénkodtak a leghangosabban, Szilvi pedig mindig “húzta” a párját, amin Zoli mindig a társasággal együtt nevetett. Mindenki meg volt győződve róla, hogy tökéletes a házasságuk, hogy nekik még ez is belefér, mert olyan jól működik a kapcsolatuk. Mindenki megdöbbent, amikor bejelentették, hogy válnak.

“Egy senkinek éreztem magam”

Zoli egy délután felhívott, hogy tudunk-e beszélni, mert nem bírja tovább, valakinek ki kell öntenie a szívét. Természetesen igent mondtam, meghívtam egy sörre, Zoliból pedig csak úgy dőlt a szó. Úgy éreztem, mintha felszakadt volna egy gát, olyan volt, mintha hirtelen letéptem volna a kötést egy csúnya sebről, amiből dőlni kezdett a genny. Az addig tökéletesnek hitt házasság úgy esett apránként darabokra, mint ahogy Zoli kortyolgatta az üvegből a sörét. – Évek óta tűrök és nyelek, mert a gyerekek miatt nem akartam lépni és az igazság az, hogy magam miatt sem mertem. Egy senkinek éreztem magam és nem gondoltam, hogy bárki másnak is kellhetne egy ilyen senki, mint én. Amit ti poénnak hittetek, az nálunk mindennapos volt és otthon nem is viccként hangzott el. Szilvi gyakorlatilag a kétszeresét kereste, mint én, ez sértette kicsit az önbecsülésemet, de továbbléptem volna rajta, ha nem vágja mindig a fejemhez. Otthon hiába próbáltam segíteni neki a gyerekekkel, háztartással, sosem volt elég jó, amit csinálok, a vége mindig az lett, hogy kivette a kezemből a dolgokat és megcsinálta ő, mert az csak úgy volt jó, úgy volt tökéletes. Minden nap meghallgattam, milyen szerencsétlen vagyok, amikor elvesztettem az állásom a covid miatt, akkor pedig elszabadult a pokol. Azon voltam persze, hogy új munkahelyem legyen, de pincérként nem egyszerű elhelyezkedni manapság – vonta meg a vállát Zoli, aki ezután elmesélte azt is, hogy hónapok óta nem volt köztük szexuális kapcsolat.

Forrás: Pixabay

“Mi van, már fel sem áll?”

Zolinál az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor impotensnek nevezte őt Szilvi a gyerekek előtt. – Hónapokig nem nyúltam hozzá, egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy megöleljem az ágyban, miután egész nap engem pocskondiázott. Mindeközben még mindig úgy éreztem, hogy nagyon szeretem és nem akarom elveszíteni, de rá kellett jönnöm, hogy így saját magam veszítem el, a saját önbecsülésem kezdett semmivé foszlani. Az csak hab volt a tortán, hogy a gyerekek előtt is megalázott többször.

Sokszor a bántalmazó is szorong

Zoli története egyáltalán nem egyedi, egy házasságban akár a férj, akár a feleség is válhat bántalmazott féllé. A párterapeuta szerint sok esetben a bántalmazó viselkedése is szorongásból fakad. – Találkoztam olyan párokkal, akik viccelődtek, csipkelődtek egymással, aztán a végén elváltak, mert annyi sérelem halmozódott fel bennük, hogy már nem tudták megmenteni a házasságukat. Minden bántó, lekicsinylő megjegyzés a kapcsolatot rombolja és ez sajnos nem látszik rögtön. Azért sajnos, mert amikor ez már láthatóvá válik, sokkal nehezebb visszafordítani a folyamatot. Mindig a bántalmazó van fölérendelt helyzetben egy kapcsolatban, de egyáltalán ne biztos, hogy észreveszi, hogy verbálisan bántalmazza a párját. Ugyanez mondható el az alárendelt félről is, aki lehet, hogy szintén csak sokára lesz tudatában annak, hogy a másik folyamatosan bántja, elnyomja, lekicsinyli. Ez idővel súlyos következményekkel jár egy kapcsolatra, rombol és akadályozza azt, hogy a pár közel tudjon kerülni egymáshoz. Általában a bántalmazás is szorongásból fakad, ez lehet egy gyerekkori tapasztalat vagy egy kontrollmánia. Sokszor az áll a háttérben, hogy a bántalmazó fél keres többet, a családfenntartó, ő viszi a hátán a háztartást és ezt nem is akarja, nem tudja kiengedni a kezéből. Azt gondolja, minden csak úgy lesz jól megcsinálva, ahogy ő tudja és inkább kiveszi a másik kezéből, aki segíteni akar. Ez rettentő nagy felelősség és közben úgy érzi, hogy nincs eléggé megbecsülve, elismerve, hisz emberfeletti amit csinál, amit bír. De persze emellett még sok mindenből származhat a felsőbbrendűség tudata – mondja Rist Lilla párterapeuta.

Átválthat fizikai bántalmazásba

Sokszor a bántalmazott fél nem otthon mondja el, ha már túl mélyen érintik a bántó szavak, hanem barátoknak, ismerősöknek. – Az alárendelt szerepkörben az illető otthon nem áll ki magáért, máshol “ereszti ki a gőzt”, barátoknak, ismerősöknek panaszkodik. A verbális bántalmazás lehet egy lépés a fizikai bántalmazás irányába is, ám az esetek többségében az ilyen problémák megmaradnak a szavak szintjén. A szóbeli agresszió semmiképpen nem jó jel, és mindenképpen érdemes szakembert felkeresni, ha úgy érzik, valami nagyon nem működik a kapcsolatban, ami korábban jól működött. Sokszor fordul elő, hogy egy pár azzal keresi fel a szakembert, hogy nem működik a szexuális életük, ami szintén lehet következménye a verbális bántalmazásnak. Ha mindez erős tendenciává válik és azt érzik, nem tudnak már közel kerülni egymáshoz, mindenképpen érdemes segítséget kérni – tette hozzá a párterapeuta.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél