A transzcendensről

A koronavírus okozta új világ nem csak az anyagi térben hoztak változásokat magukkal, de lelki életünk is feje tetejére állt.

Valaki úgy véli, „én régen megmondtam már”, valaki csak most ízlelgeti a saját önvalójának megismerését, van, akinek meg sem kottyannak az új energiák, a modern spirituális iskolák és módszerek virágkorukat élik. Ezért nagyon fontos, hogy néhány dologgal tisztában légy, nehogy rossz utat válassz.

A transzcendencia a szellemiség árnyoldala. Ha nem vagy óvatos, ez olyan extrém fantáziákra csábíthat, amelyek általában a természetet és különösen a testedet becsmérlik. Legyél vallásos ember, aki a tiszta szellem vagy tudat testetlen mennyei birodalmáról fantáziál, poszthumanista, aki azt képzeli, hogy elhagyja a testét, és feltölti/feljavítja a tudatodat szénből szilíciumba, vagy egy marsi, aki vágyakozik hátrahagyni a Földet, hogy a vörös bolygón éljen csapdába a földet megszégyenítő, testtagadó transzcendencia csábításában.

A transzcendencia hamis kapcsot hoz létre a természetes és a természetfölötti, a teremtés kontra alkotó között, ami egy olyan világképhez vezet, amelyben a természet elhasználható: erőforrás, amelyet ki kell aknázni, nem pedig az imádni kívánt Isten megnyilvánulása. Ha azt mondjuk, hogy a természet illúzió, az nem azt jelenti, hogy a természet nem létezik. Inkább azt jelenti, hogy amikor a természetet a felső energiától elkülönítve képzeljük el, akkor az a természet, amelyet elképzelünk, nem létezik. Semmi sem létezik, csak Isten, aki maga a lét.

Mint ilyen természet, valóságos. A spiritualitás ennek az igazságnak a meglátása és a természet imádatára való ösztönös ráébredés, nem pedig a természet elől való menekülés vágya. A lelkiség arra hív, hogy lásd az istenit, minden fűszálban, minden homokszemben, fában és minden lényben.

Ezt tartsd szem előtt, amikor bármilyen spirituális gyakorlat elfogadását fontolgatod. Kivezet a gyakorlat a képzelt világból az igazi világba? Csúnyán és becsmérlőn beszél a világról, vagy szépnek és szentnek mutatja be azt? Tiszteli a tested és mások testét, vagy becsmérli a tested és mások testét? Számba veszi az érzékiséget, a szexualitást és az extázist? Vagy tiltja őket?

Egy spirituális gyakorlat vagy szellemi út, iskola minél inkább gyönyörködik az élet – anyagi, fizikai, érzéki és szexuális – isteniségében, annál hitelesebb lehet. Minél inkább egy spirituális út vagy gyakorlat lebecsüli az élet – anyagi, fizikai, érzéki és szexuális – isteniségét, annál veszélyesebb.

Elég veszély van az életben. Kérlek, ne hagyd, hogy a spiritualitás ezek közé váljon.

Képek forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél