Ha azt gondoltad, hogy a zöldségkrém csak kenyérre kenhető, nagyot tévedtél: húsokba, töltve, tésztához és még megannyi ételhez kiválóan használható finomság!
A zöldségeket nem mindenki szereti, különösen gyerekkorban nem. Sokaknál felnőttkorban is megmarad a zöldségek elutasítása, melynek leggyakoribb oka a jellegzetes zöldség-íz. A zöldségkrém azonban más, mint a hagyományosan megfőzött zöldségek, hiszen különböző fűszerezésének köszönhetően a zöldségkrémek kellemes ízélményt adnak. A krémes állag gondoskodik arról, hogy könnyen kenhető legyen, ami a benne lévő állati vagy növényi eredetű zsiradéknak köszönhető.
A házi alaprecept (viszonylag) egyszerű: végy tetszőleges fajtájú zöldséget, legyen az répa, cukkini, brokkoli vagy gomba, főzd meg őket, turmixold, adj hozzá tejfölt vagy majonézt, fűszerezd, és készen is van a kiváló krém.
Ha nem akarsz ezzel bíbelődni, akkor jó hírünk van: szerencsére készen is lehet kapni többféle zöldségkrémet. Különböző fűszerezéseinek hála olyan párosításokat kóstolhatunk meg, ami magunktól talán eszünkbe sem jutna. Ezen felül, ha kész zöldségkrémet használunk, sok időt megspórolunk magunknak, mert nincs más dolgunk, mint kenni, tölteni, keverni.
Mi most a receptekhez a Vénusz újdonságát, a Vénusz PLUSZ Zöldségkrémeket használtuk. Ezek a krémek nemcsak hideg, hanem meleg ételekhez is kiváló kiegészítők, legyen az húsos vagy húsmentes fogás. Nincs benne tartósítószer, sem mesterséges aroma és adalékanyagok, így a maguk teljében élvezhetjük a zöldségek ízét, és sokaknak pozitívumot jelenthet az is, hogy semmilyen állati eredetű hozzávaló nem található benne, azaz 100%-ban növényi alapú.
Zöldségkrémmel töltött pulykamell
Ez a feltekert pulykamell paradicsomos és vörös áfonyával ízesített zöldségkrémet ölel át. Akár ki is ránthatjuk, de sütőben sütve, panír nélkül is kiváló.
Hozzávalók:
-2 pulykamell
-4 evőkanál Vénusz PLUSZ Zöldségkrém Szárított paradicsommal és vörös áfonyával
-2 evőkanál olívaolaj
-két fej lilahagyma
-só
Elkészítés:
A pulykamelleket oldalról óvatosan bevágom úgy, hogy szépen kinyithassam őket. Ügyelek rá, hogy egyben maradjanak, mert csak így tudom őket jó nagyra kiklopfolni. Sózom őket, és kenek rájuk két-két evőkanállal a zöldségkrémből. Alaposan lekenem őket, és jó szorosan feltekerem. Fogvájóval gondoskodom róla, hogy sülés során ne jöjjön szét. Egy kisebb tepsit kibélelek alufóliával, és ráteszem a feltekert pulykamelleket. Egy evőkanál vajat teszek hozzá, és mehetnek mellé a megpucolt, gerezdekre vágott lilahagyma-darabok. Meglocsolom a melleket egy-két evőkanál olívaolajjal, letakarom alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Félóra elteltével villával ellenőrzöm, hogy megsültek-e, majd salátával, rizzsel vagy krumplipürével tálalom a sült hagymák társaságában.
Zöldségkrémes tortillatekercs
A tortilla mindig jó ötlet, hiszen számtalan módon variálható. Ha éppen nincs otthon húsféle, akkor zöldségkrémmel is gondoskodhatunk plusz ízvilágról, ráadásul akár az irodában is összedobhatjuk!
Hozzávalók:
-2 tortilla-lap
-4-5 evőkanál Vénusz PLUSZ Zöldségkrém Csicseriborsóval, borssal és fekete köménnyel
-pár szelet paradicsom, uborka és paprika
-esetleg salátalevelek és újhagyma
Elkészítés:
A tortilla-lapokat enyhén felmelegítem serpenyőben vagy mikróban. Ha serpenyőben teszem nincs szükség olajra, de ügyelek rá, hogy ne süljön ropogósra! A tortillákba kenem a zöldségkrémet, a tetejére pedig a további, friss zöldségekből teszek. Feltekerem, és fogyasztom is!
Currys cukkinis rántotta
A rántotta előnye, hogy szinte mindig van otthon hozzávaló, és számtalan ízben elkészíthető. A cukkini és a curry igazán különleges ízvilágot kölcsönöz neki!
Hozzávalók:
-3 tojás
-1 teáskanál Vénusz PLUSZ Zöldségkrém Grillezett cukkinivel és curryvel
-só
-egy kevés olaj
Elkészítés:
Egy kisebb serpenyőben felhevítek egy-két evőkanál olajat, és ha forró, ráöntöm az ízlés szerint sózott, felvert tojásokat. Alaposan elkeverem, majd mielőtt elkezdene sülni, ízesítem a zöldségkrémmel, és alacsony lángon tetszőleges állagúra sütöm.
Grillezett padlizsánkrémmel töltött ravioli
A házi tészta készítése ugyan nem kétperces feladat, mindenképpen megéri kísérletezni vele, hiszen így kapunk igazán ízletes tésztát.
Hozzávalók:
-1 tojás
-kb. 100 gramm liszt
-só
-egy üveg Vénusz PLUSZ Zöldségkrém Grillezett padlizsánnal
-parmezán sajt
Elkészítés:
Elsőként elkészítem a tésztát. Ehhez egy tálat a konyhai mérlegre helyezek, beleütöm a tojást, megjegyzem a súlyát, nullázom a mérleget, és tojás súlyának kétszeresét mérem a lisztből: ha a felütött tojás 54 grammos, a lisztből 108 grammot mérek.
Egy kevés sót teszek hozzá, majd kézzel jól összegyúrom. Ha tésztává állt, és az összes lisztet felvette, egy enyhén lisztezett deszkán nagyjából 1,5-2 milliméter vastagra nyújtom a tésztát. Ha előttem van a nagy, kiterült tészta, hosszában elfelezem, majd elkezdem tölteni az egyik oldalát. Fejben felosztom nagyjából 6×6 centis négyzetekre, és ezeknek a közepére teszek egy kisebb teáskanál zöldségkrémet. Ha megvagyok, mehet rá a tészta másik oldala úgy, hogy szépen le tudjam takarni vele.
A fejben elképzelt négyzeteket egy derelyevágóval körbevágom, így szép cakkos lesz az oldala.
Széleit összenyomkodom, és ha minddel elkészültem, forrásban lévő sós vízben kifőzöm őket.
Ha feljöttek a víz tetejére szűrővel kiszedegetem őket és forrón, parmezán sajttal megszórva tálalom.