Hazánkban csak néhány éve, Skandináviában és az angolszász világban pedig évszázadok óta népszerű és egészségesnek tartott étel a zabkása, vagy ahogy angolul nevezik, a porridge. A zabkása magas rosttartalma miatt kiváló napindító étel, ugyanakkor, mivel a gabona tiszta szénhidrát, hirtelen megnöveli a vércukorszintet, ami beindítja az inzulin hintát. A zabkása kritikusai odáig jutottak Nagy-Britanniában, hogy fölvették az egészségtelen ételek azon listájára, melyek reklámozását törvény tiltja a királyságban. De mi a gond zabkásával?
‘Hátrébb az agarakkal!’ – kezdi mondandóját Barcza Melinda dietetikus, aki maga is élt néhány évig az Egyesült Királyságban, és maga is üdvözli a brit törvényhozás ezen lépését.
‘A zabkása egy bevett, népszerű és egészséges étel, ami nem csak a rosttartalma, hanem a gabonából kifőtt keményítő nyákosító hatása miatt is egészséges és gyomorbarát reggeli. A főzött, vagy áztatott verziót, aminek egyik ismert fajtája a Kolláth reggeli egyaránt ajánljuk, mert az előbbi erényeit mér említettem, az utóbbié pedig abban rejlik a magas rost- és antioxidáns tartalom mellett, hogy az esti beáztatást követően fermentálódás indul be a gabonában, ezért béltámogató és bélflóra helyreállító hatása is van.’ – magyarázta a szakember a Colorénak a zabkása jótékony hatásait.
Látva a fölbolydulást, a dietetikus szerint azért is volt helyes lépés törvénybe iktatni az ipari zabkása reklámozásának tiltását, mert a fogyasztóak láthatóan nem értik, mekkora különbség van a házilag készült, és a boltban kapható, tasakos változat között.
‘ Látható a reakciókból, hogy az emberek egyenlőségjelet tettek a boltban kapható, cukrozott, tejporos, tartósított zabkásák és vállfajaik, valamint az otthon készült, hengerelt zabból vagy rozsból, főzéssel vagy áztatással készült, friss vagy aszalt gyümölccsel dúsított verzió között. Ez azt is jelenti, hogy az élelmiszeripar marketingje nagyon nagy hatásfokkal működött és elhitette az emberekkel, hogy amit a polcról levesznek, épp olyan egészséges mint az otthon készült zabkása.
Ez pedig egyszerűen nem igaz, hiszen a boltiban annyi cukor és tartósítószer van arányaiban mint a szintén bolti desszertekben, tehát alkalmanként belefér, de reggelire, vagy egészséges ételként fogyasztva egyszerűen nem ajánlott. Innen nézve pedig teljesen jogos a törvényi szabályozás, az élelmiszeripar ne csapja be a fogyasztókat!’ – magyarázta Barcza Melinda, aki maga is szívesen reggelizik zabkását, ám csakis a saját maga főzött, organikus zabból készült verziót.
Mielőtt tehát kidobjuk a zabkásánál valót, gondolkozzunk el egy pillanatra, hogy az efféle, elsőre nagy felhördülést kiváltó intézkedések valójában minket és az egészségünket szolgálják. Ennek örömére, megosztunk egy házi készítésű , főzött zabkása receptet, amit akár több napra előre is el lehet készíteni, megoldva ezzel a család reggeliztetését.
A tökéletes zabkása receptje
50 g kásának való, hengerelt zab
350 ml tej vagy víz, vagy a kettő keveréke
görög joghurt kevés tejjel és mézzel hígítva, a tálaláshoz
Elkészítés:
Tegyünk 50 g zabkását egy serpenyőbe, öntsünk hozzá 350 ml tejet vagy vizet, és szórjunk bele egy csipet sót. Forraljuk fel, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük, időnként megkeverve, gondosan ügyelve, hogy nehogy leégjen.
Mikrohullámú sütőben is elkészíthető. Keverjük össze a zabot, a tejet vagy a vizet és egy csipet sót egy nagy, mikrózható tálban, majd melegítsük a legmagasabb fokozaton 5 percig, félidőnél megkeverve. Fogyasztás előtt hagyjuk állni 2 percig.
Ez a mennyiség egy személynek elegendő. Tálaláskor kis, mélyebb tálakba öntjük, a tetejére kevés tejjel hígított görög joghurtot kanalazunk, és meglocsoljuk mézzel. Kiválóan illik hozzá a banán, a mák, az áfonya és különböző pirított, olajos magvak.
Kolláth reggeli
A Kolláth reggeli Kollath Werner német orvos nevéhez fűződik, aki a kifejezetten tápláló és jótékony hatású reggeli fogást akart kifejleszteni. A Kolláth reggeli jótékony hatásai köz tartozik a szakrekedés megszűnése, a vérkép javulása, a koleszterinszint csökkenése, jobb vérkeringés, melynek hatására enyhülnek a bőrbetegségek, mint az ekcéma, kelés, pikkelysömör.
A Kolláth reggeli receptje:
3-4 dkg gabona, lehetőleg tiszta forrásból származó zabpehely, rozspehely, kölespehely vagy tönkölypehely, ezeket pedig keverhetjük is.
2 dkg aszalt gyümölcs
1 ek aprított olajos mag (dió, mogyoró, lenmag, mák, napraforgó, tökmag)
1 kiskanál méz
Igény esetén idénygyümölcs.
A gabonát és az aszalványokat összekeverjük, majd vízzel, legalább egy ujjnyi magasan leöntve hat-nyolc órán át állni hagyjuk. Fogyasztás előtt hozzáadjuk a magvakat, a mézet és a friss gyümölcsöket.