Barion Pixel Eszik vagy isszák? Vízi cibere a múlt századból – Oldal 2 – Coloré

Eszik vagy isszák? Vízi cibere a múlt századból

2024. 10. 27.

Vannak ételek, amelyek olyan néven futnak, amelyet nem ismerünk, pedig, ha elénk rakják, azonnal tudjuk, miről van szó. A vízi cibere azonban sokak nemcsak nevében, de ízében is teljesen ismeretlen.

Tovább is van, mondjam még?

Itt már sántított számomra a történet. Vízi cibereként én egy sűrű, szilvából készült befőttszerű, sűrű ételre emlékszem. Azaz elém sűrű, gyümölcsös levesként került fogyasztásra és a gabonához semmi köze sem volt. Mint kiderült a vízi cibere egy másik változata az, ami az én emlékeim között van. Azt ugyanis valóban gyümölcsből, leginkább szilvából – de lehet más gyümölcsből is – készítik és a végeredmény egy sűrű leves. Ha kíváncsi vagy az ilyen fajta cibere elkészítésére, akkor nézd meg EZT a receptet!

Ahány ház, annyi cibere

Már azt hittem velem van gond, de megnyugodtam. Ezek szerint a cibere többféle lehet és más melyek máshogy csinálják, sőt, máshogy is nevezik.

A jellemzően Kelet-Európában ismert és népszerű italt nevezik cibrének, kiszinek, keszőcének, savanyú víznek és kvasznak is. Ez utóbbi ugye milyen egybe vág a kovásszal? Nem véletlenül.

Vízi cibere
Kép forrása: Getty Images

Mit tudtak elődeink?

Azt, hogy mennyi mindenből étel készíthető. Abban is profik voltak, hogy minden alapanyagot a legteljesebben felhasználjanak. A pazarlás ismeretlen fogalom volt. A vízi cibere is egyike volt a szegényes, mégis egészséges étrendnek. Az ital vagy az abból készült leves ugyanis természetes probiotikumként tette a dolgát. A savanykás lé teli van az emésztést segítő baktérimukkal, amely a bélflóra egyensúlyát segíti, ezáltal pedig az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet vállal.

Alacsony kalóriatartalma kiváló volt böjti időszakban is, de beilleszthető diétába, fogyókúrába is. Emellett pedig a fermentálásnak köszönhetően olyan vitaminok válnak elérhetővé, amelyek az egészség fenntartása érdekében nagyon fontosak.

Nyitókép forrása: Getty Images