Vegán kutyák? Erre figyelj, ha így eteted kedvencedet!

2021. 01. 20.

Az elmúlt években egyre többen tértek át a vegán életmódra, aminek a legtöbb esetben etikai, ideológiai okai vannak. A vegánságról továbbra is megoszlanak a nézetek, ám a vegán állattartók körében egyre népszerűbb, hogy kedvenceiket is így etetik.

„A kutyáknak és a macskáknak tápanyagokra van szükségük, nem összetevőkre. Nincs arra vonatkozó tudományos bizonyíték, hogy ne lehetne növényi-, ásványi- és szintetikus összetevőkből olyan eledelt készíteni, ami mind íz-, mind tápanyag-, mind biológiai hasznosíthatóság szempontjából tökéletesen kielégíti annak a fajnak a szükségleteit, amely számára készült” – áll Andrew Knight, a Winchesteri Egyetem professzorának tanulmányában. A környezeti szennyezettség, a kisállatok körében egyre gyakrabban előforduló ételallergiák mind mind abba az irányba vezetnek, hogy kedvenceik étrendjét is alaposan fontolóra kell vennünk. A legfrissebb tanulmányok szerint már nem elég a konyhai maradék vagy az olcsó, silány összetevőkből álló táp kis kedvenceinknek és szerencsére egyre több gazdi kezdi tudatosan összeállítani az állati étrendet is.

bordeaux 927462 640
Forrás: Pixabay


“Ha minden állatot egyformán szeretünk, ha nem tartjuk helyesnek, hogy kedvencünket más állatok szenvedésének és halálának árán tápláljuk, esetleg zavar bennünket, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint a „haszonállatok” kizsákmányolása több üvegházgázzal terheli a légkört, mint a világ összes közlekedési eszköze együttvéve, fenntarthatatlan, módszeresen elpusztítja a bolygót és vele együtt minket – írja a veganpet.hu


Megfelelő táplálékkiegészítő


Mivel a kutyák elvilg mindenevők, nagyon jól alkalmazkodnak a növényi étrendhez is, ám ilyenkor mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő kiegészítőket megkapja az eb. A piacon számos komplex táplálékkiegészítő található, amellyel kiegészíthetjük a vegán kutyusok étrendjét. Ugyanakkor egy amerikai kutatás során a vizsgált 24 féle táp egyike sem tartalmazta a megfelelő aminosav-összetételt. Egy indiai ktatás során pedig arra a megállapításra jutottak, hogy a növényi fehérjén nevelkedő kölykök fejlődési üteme jócskán elmaradt a hagyományos, állati eredetű fehérjét tartalmazó tápot kapó kiskutyákéhoz képest. Nem egyszerű tehát egy vegán gazdi döntése arról, hogyan etesse kedvencét, de mindenképpen ajánlott erről állatorvossal konzultálni és a kutyus fejlődését is alaposabban figyelemmel kísérni!

Borítókép forrása: Pixabay