Barion Pixel Szuperegészséges és szuperfinom sós nasik – Coloré

Szuperegészséges és szuperfinom sós nasik

2021. 08. 27.

Nem mindenki édesszájú, engem is hamarabb elcsábít egy jó pogácsa, mint egy sütemény. Szerencsére a zamatos sós ropogtatnivalók palettája is igen széles és változatos. A legegészségesebbek közül válogattunk ki néhányat, ezekből vásárolj be hétvégére!

Olajos magvak

Nem mind tartozik a legolcsóbbak közé, viszont annyira finomak és egészségesek, hogy időnként érdemes őket beiktatni az étrendünkbe. Jöhet a sós szotyi, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió vagy a ritkább, de azért beszerezhető makadámdió. Élettani hatásuk nem egyforma, de általánosságban el lehet mondani róluk, hogy sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak, és olyan fontos tápanyagokat, mint a magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas. Vegetáriánusok számára kötelezők!

Olajbogyók

Sokat hallani arról, mennyire egészséges az olvíaolaj, nem csoda, ha ez ugyanaz igaz a bogyókra is, amikből készítik. Az olajbogyók antioxidánsok valóságos tárházai, rengeteg telítetlen zsírsav és jótékony koleszterin található meg bennük. Ha egy kis sajtot is falatozol hozzá, akkor remek, szénhidrátmentes uzsonnát vagy vacsorát fogyaszthatsz.  

A,mid,adult,woman,eating,an,olive
Az olajbogyó nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is / Fotó: Shutterstock / PizzlePix

Házi készítésű chips

A bolti chips nagyon egészségtelen, ezt mindenki tudja, de sajnos csábítóan finom is. Mi lenne, ha megpróbálnánk otthon az egészségesebb változatát elkészíteni? Kísérletezz te magad, vagy nézz szét az interneten, rengeteg jobbnál-jobb receptet találsz. Nekem az vált be, hogy a vékonyra szeletelt, olajba mártott majd tengeri sóval meghintett burgonyakarikákat sütőpapíron két órán keresztül sütöttem 120 fokos sütőben. Egy óra után meg kell fordítani darabokat. Még egészségesebb, ha édesburgonyából készíted.

Zöldségchipsek

Ha már belejöttünk a chipskészítésbe, akkor ne álljunk meg a krumplinál! Hasonló módszerrel egészséges nassolnivalót lehet készíteni vékonyra szeletelt céklából, zellerből, paszternákból és répából. Fokhagymapor vagy chilipehely hozzáadásával fel is turbózhatod az ízüket.

Pirított csicseriborsó

A csicseriborsó szerencsére már a magyar boltok polcain is gyakori vendég. Gazdag rostokban, nagyon jót tesz az emésztésnek, ráadásul sok vasat, mangánt és magnéziumot tartalmaz. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, és ez nem is lesz nehéz, ha kipróbálod a következő receptet. A csicseriborsót öblítsd át és csepegtesd le. Amikor már száraz (fontos, hogy száraz legyen, különben nem tapad rá az olaj és a fűszerek), távolítsd el a laza héjakat, ha vannak. Spricceld be olívaolajjal, sózd meg, és tedd 220 C fokra előmelegített sütőbe 20-30 percre. Ha elég ropogósnak találod, hinthetsz rá a kedvenc fűszereidből is.

Roasted,spicy,chickpeas,on,rustic,background
A pirított csicseriborsótól könnyen függővé lehet válni / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix