Kiváló, egészséges és ősrégi gyümölcsünk a szőlő, amely önmagában fogyasztva is tökéletes, de salátaként is kiváló. Készítsd el!
Nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné a szőlőt. Az egyik legősibb kultúrnövényünkről van szó, amely a történelmi időkre ábrázolásaiban is megjelenik. Az idénygyümölcs többféle fajtájából sok kertben megterem. Csipegethetjük önmagában a fürtről, aszalva, mazsolaként süteményekbe keverhető, de alapvetően a borkészítés alapanyagaként tekintünk rá.
Miért érdemes fogyasztani?
Gyerekek és felnőttek kedvelt gyümölcse a szőlő, amely különösen fontos tápanyagokat tartalmaz. Magas víztartalmú, amely azt jelenti, hogy a szőlőszem 80%-a víz, emellett energiában és szénhidrátban is gazdag. Attól függetlenül, hogy szénhidráttartalomban bővelkedik, glikémiás indexe közepes, tehát a vércukor szintjének emelése nem a legmagasabb. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is. A szőlő kiváló gyümölcs a méregtelenítéshez, valamint vízhatjó hatású.
Ha nem bor és nem is mazsola, akkor micsoda?
Azt már tudjuk, hogy miért érdemes szőlőt fogyasztani, azonban, ha azt nem must vagy bor formájában szeretnénk megtenni, és nem is mazsolás süteményekben gondolkodunk, akkor a szőlő lehet saláták kiváló és fontos alapanyaga.
Te mikor gondoltál a szőlőre úgy, hogy abból ínyenc salátát készítesz? Remélem a cikk végére érve már kedvet kapsz ahhoz, hogy a néhány perces időráfordítást salátára váltsd.
Variációk szőlőre
Kezdjük a sort az ínyenc szőlősalátával, amelynek hozzávalói:
- 60 dkg szőlő (piros),
- 1 db vöröshagyma (ne túl nagy legyen),
- 1 csokor metélőhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 0,5 dl szőlőmagolaj (helyette napraforgóolaj is jó lehet),
- 1 evőkanál méz,
- 1 csipet só,
- 1 csipet őrölt fehér bors.
A megmosott és leszemezett szőlőszemeket kettévágjuk és még a szőlőmagokat is eltávolítjuk. Így helyezzük a gyümölcsöt a tábla. Eddig tartott a munka időt és kitartást igénylő része, majd az apróra szelt hagymát, metélőhagymát és petrezselymet belekeverjük. Hozzáadjuk a sót és a borsot is. Az olajat kikeverjük a mézzel és rácsorgatjuk a szőlőszemekre. A keverést óvatos mozdulatokkal végezzük, hogy az amúgy is félbevágott szőlőszemeket ne törjük össze. Érdemes tálalás előtt időben elkészíteni a salátát, mert 1-2 órányi hűtőben való pihentetés szükséges ahhoz, hogy az ízek összeérjenek.
A camembert szőlősaláta egyik fontos összetevője úgyszintén a szőlő (10 dkg), de lássuk mi kell még hozzá:
- kész saláta mix,
- 10 dkg camembert sajt,
- 5 dkg dió,
- 1 kávéskanál só,
- 1 csipet őrölt fekete bors,
- 8 evőkanál olívaolaj,
- 1 citrom leve.
A saláta mix kerüljön egy tálba. A camembert sajtot érdemes kisebb darabkákra szelni, ahogy a dióval is megtehetjük mindezt, ha nagyobb darabokban van. A többi hozzávalóval csak egyszerűen össze kell keverni és a salátához adagolni. A saláta tetejére kerülhet a szőlő. Pirítóssal fogyasztva reggeliként is kiváló.
A mézes szőlősaláta fő alkotóelemét is a szőlő (10 dkg fehér szőlő) és a saláta mix adja (1 csomag). A továbbiakban szükség lesz:
- 1 citrom leve,
- 1 dl fehérbor,
- 1 evőkanál méz,
- 1 evőkanál tökmagolaj,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- ízlés szerinti só,
- és bors.
Egy serpenyőt előmelegítünk és abban átforrósítjuk a mézben meghempergetett szőlőszemeket. Miután ez megtörtént, a citrom kifacsart levét, az olajokat és a fehérbort habverővel kikeverjük, hozzáadjuk a sót és a borsot is. A saláta mixet egy tálba borítjuk, meglocsoljuk az öntetettel és a tetejébe rakjuk a még meleg mézes szőlőt.
Ki kapott kedvet, hogy valamelyik salátát kipróbálja? Én igen.
Borítókép forrása: Pixabay