Nem minden egészségtelen, ami finom. A nassolásról azonban cukortól édes, hizlaló és egészségtelen finomságok jutnak az eszünkbe, de ennek nem kell így lennie.
Az egészség fenntartása nemcsak divatossá, de szerencsére életmóddá is vált sokak esetében. A hosszabb élet reményében tesszük mindezt. A mozgás mellett az étkezésünkben nyilvánul meg igazán mindez. Az elhatározás és a megvalósítás távolodhat egymástól és nassolásba kezdünk gyenge pillanatunkban. Ismerős az a pillanat, amikor egy nehéz nap után valami édes finomsággal leped meg magadat, mert megérdemled? Legalábbis ezzel nyugtatod magad. Akkor is, ha tudod, hogy micsoda önvád fog mardosni miután az utolsó falat is lecsúszik a torkodon.
Nassolni jó. Ezzel mindenki egyet ért. Azonban, ha már elindultál egy egészségtudatos életmódon, akkor a nassolás nem illik bele a képbe. Olyan finomságokat hoztunk, amelyeket bűntudat nélkül elkészíthetsz, elfogyaszthatsz. Ha már most felcsillant a szemed, van még egy jó hírünk: a nasik elkészítése még sütést sem igényel.
Zabkása eperrel és joghurttal
Egy adag hozzávalói: 180 ml mandulatej (de lehet más növényi tej is), 2-2 evőkanál nagyobb és finom szemű zabpehely, 1 evőkanál xilit.
Az epres-joghurtos csodát érdemes nagyobb adagban elkészíteni. Hozzávalói: 300 g földieper, 140 g joghurt (natúr), 250 g zsírszegény túró, 25 g xilit és 10 g eritrit, valamint 1 teáskanál citromlé.
A megtisztított epret felszeled, turmixgépbe rakod, hozzáadagolod a joghurtot és a többi hozzávalót is. Ezzel lényegében kész is van a nagyobb művelet. Már csak pohárba vagy tányérba kell adagolnod a tejet, amit melegíts fel. Mehet bele a zabpehely és már csak az epres joghurttal kell megbolondítanod. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Bounty pite fitness módra
Ha alapjában véve szereted a Bounty csokoládét, akkor ez a finomság igazán a fogad alá való lesz. Elkészítésekor szükséged lesz egy amerikai piteformára (25 cm átmérőjű).
Az alap hozzávalói: 115 g kókuszreszelék, 1 evőkanál kakaópor, 55 g zabpehely (finomabb szemű), 2 evőkanál xilit, 70 g kókuszolaj és 3 evőkanál mandulatej.
A kókuszreszelékhez adagold hozzá a kakaót, a xilitet és a zabpelyhet. A felolvasztott kókuszolajba tedd az előző keveréket és a mandulatejet is. Töltsd meg a piteformát és hagyd a hűtőben összeállni. Legalább negyedórás hűs pihentető alatt a tölteléket is elkészítheted.
A töltelék hozzávalói: 4 dl kókusztej, 1,5 evőkanál 1:4 édesítőszer, 150 g kókuszreszelék, 1 csipet só és 3 evőkanál mandulatej.
A felforralt kókusztejben keverd el a kókuszreszeléket. Ha kihűlt, hozzárakhatod a többi összetevőt is.
A hűtőből kikerülő, megdermedt alapon terítsd el a kókuszos krémet. Olvasztott, magas kakaótartalmú csokoládéval is meglocsolhatod és még tedd be a hűtőbe 30 percre, hogy minden összeálljon. Fogyaszd egészséggel!
Borítókép forrása: Shutterstock