Hamarosan az időjárás is kedvezni fog a szabadban falatozásnak.
A szabadtéri programok bizonyítottan jó hatással vannak a testre és a lélekre is, pont, ahogy a finom ételek. Miért is ne kötnéd össze a kettőt? Már nem kell sokat várni, és indulhat a piknik szezon, csupán néhány fokot kell emelkednie a hőmérsékletnek ahhoz, hogy egy kellemes piknikezős délutánt tölthess el egy parkban, kertben, vízparton, vagy ahol csak szeretnél.
Egy olyan kosárra lesz szükséged, amibe belefér minden, ami a piknikezéshez kell: a fogások, evőeszköz, szalvéta, egy konyharuha vagy terítő, amit le tudsz tenni a fűbe, praktikus egy vágódeszka a tálaláshoz illetve szemeteszsák, hogy a hulladékot gyorsan el tudd tenni a rovarok elől. Amit jobb, ha kerülsz, az a könnyen romló, például tojásos ételek, illetve a majonéz, hiszen ezek a nyári szezonban különösen veszélyesek lehetnek az egészségedre, ha nap éri őket.
Ha a sima szendvicsek mellett valami extrábbal töltenéd meg a kosaradat, akkor jól figyelj, megosztunk néhány receptet.
Sonkás, dinnyés falatok – tiszta Olaszország!
Egy igazi olasz klasszikussal nem tudsz melléfogni. Szeletelj kockákra sárgadinnyét, tűzd össze fogpiszkáló segítségével száraz (például Serrano) sonkával, és mozarella golyókkal. Fogyaszd előre elkészített pirítóssal, és képzeld magad Toszkánába.
Hummusz, falafel és magok – arab piknik a javából
Ha a keleti ízeket kedveled, ráadásul húsmentes finomságot ennél, akkor készíts házi hummuszt, mellé néhány falafel golyót (ezt gyorsfagyasztott formában villámgyorsan összedobhatod), rágcsálni pedig kesudiót, diót vagy mogyorót. A hummuszt egyszerűen házilag megcsinálhatod: egy száraz serpenyőbe szórj szezámmagot és közepes lángon, pirítsd meg. Tedd egy aprító- vagy darálógépbe, tegyél hozzá olívaolajat, és készíts belőle krémet. Ehhez adj hozzá egy konzerv csicseriborsót, daráld össze, és tegyél hozzá még egy kevés borsot, sót, citromlevet, fokhagyma granulátumot, esetleg róma köményt. Fantasztikus ízvilága van, gyorsan elkészül és laktat.
Tésztasaláta – ahogy az amerikaiak csinálják
Ha a szendvicsezés helyett inkább tésztáznál, remek opció egy hideg tésztasaláta. Főzz meg otthon egy adag tésztát, hagyd alaposan kihűlni, majd adj hozzá csíkokra vágott sonkát, spenótot, paradicsomot, sajtot, illetve egy joghurtos öntetet, amit citrommal és ízlés szerint kaporral teszel még tavasziasabbá. Keverd össze az egészet, sózd, borsozd kedved szerint, és már pakolhatod is az ételhordódba a piknikezéshez.
Sajt, sonka tál – hola, Spanyolország!
Ki mondta, hogy unalmas a hidegtál? A spanyolok imádják piknikezve, a parkban enni a sajtokat, sonkákat, kolbászokat, amiket csak karikára illetve kockára kell vágnod, szépen megterítened a vágódeszkán, szőlőt, diót vagy épp aszalt gyümölcsöket melléjük tenni, és már kész is a mediterrán finomság.
Borítókép forrása: Pexels