Barion Pixel Palackozott mézes nyár – Ezért a bodzalikőr a pultosok kedvence (x) – Coloré

Palackozott mézes nyár – Ezért a bodzalikőr a pultosok kedvence (x)

2022. 09. 05.

Egy virágos édes ital, illatos és ízes, ami mindenhez illik.

Az utóbbi években nagy reneszánszukat élik a saját kezűleg, házilag előállított ételek és italok. Ugyan közel sem új találmány, mégis a közelmúltban vált igazán divatossá a házi bodzaszörp, aminek titka abban rejlik, hogy pillanatok alatt visszarepít a tavaszba, akár a tél leghidegebb napjain is. Éppen ezért talán nem is meglepő, hogy a skandináv országokban bodzából készült levest fogyasztanak, míg a belgák sörként isszák.

Visszatérve a szörpre, akit már megnyert magának ez az édes nedű, nem kell majd sokat noszogatni, hogy ennek az alkoholos változatát is megízlelje – természetesen csak akkor, ha már betöltötte a 18-at. Akár házilag is készíthető, de a bodzalikőr a nyár végére, ősz elejére érik igazán össze, ekkora nyeri el ugyanis a jellegzetesen gazdag és zamatos aromáját. Ha viszont csak az élvezeteknek szeretnénk átadni magunkat, az év bármely szakában megtehetjük ezt, amit a palackozott bodzalikőr tesz lehetővé.

ital likőr
Forrás: Unsplash

A pultosok kedvence

A halványsárga italról egyes szakértők úgy tartják, ez a “bárpultosok ketchupja”. Hogy miért? Mert ahogy az édes paradicsomos szószt is gyakorlatilag mindenre ráborítja a fél világ – mert anélkül nem teljes az élmény –, úgy járnak el a bartenderek is ezzel az itallal. Jellegzetes és virágos íze szinte mindenhez passzol, éppen ezért ajánlják fehérborok mellé, koktélokba, martinihez, desszertekhez vagy helyett. Ha szeretnénk kicsit ütősebb limonádét készíteni, tökéletes választás hozzá a bodzalikőr, amit szörppel és citrommal felütve állandósíthatunk a vendégváró italok között.

Aki egyszer megkóstolja, nem feledi el ezt az egyedi, de mégis könnyed likőrt, ami virágos illatának köszönhetően nem válik az egyes krémesen gejlé, hanem lágyan édesít meg minden pillanatot, amikor ezt választjuk. Viszont éppen a már emlegetett “összeférhetőségének” köszönhetően néha kicsit túlzásba viszik a használatát a bárokban, de hát ezt a – jócskán kiérdemelt – népszerűséget nézzük el ennek a remek likőrnek.