Húsvét előtt állandó a kérdés: milyen sonkát vegyünk? Mi megválaszoljuk!
A milyen sokát vegyünk kérdéskör a tavasz és a húsvét velejárója, hiszen a legjobbat szeretnénk ugyan, mégis sokszor belefutunk olyanba, ami nem az igazi. Olyan ez, mint nyáron a dinnye: egyszerűnek tűnik, mégis külön technikája van annak, hogy megtaláljuk a tökélest!
Természetesen mindenkinek más a tökéletes, de vannak egyező pontok. A PICK készített egy felmérést, s e reprezentatív kutatásból kiderült, hogy mi magyarok a hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezéssel bíró, füstölt, de nem rágós sonkát kedveljük a legjobban. Ehhez szívesen fogyasztunk főtt tojást, kalácsot és tormát: a magyarok 68 százaléka rakja ezeket a húsvéti asztalra.
Milyen sonkát vegyünk?
Sonkát venni korántsem olyan egyszerű, mint látszik! A PICK felméréséből kiderül, hogy a válaszadók 36 százaléka járt már rosszul a vásárolt sonkával, mert vagy nem lehet szépen szeletelni, vagy túlontúl zsírosnak találták, a válaszadók negyede pedig a fűszerezéssel nem volt elégedett.

Ha már van bevált márkánk, nem érdemes kísérletezni, mert bár járhatunk jól, könnyen csalódhatunk is az újban! Ránk van bízva, hogy magyar gyártót választunk-e, bár esélyes, hogy e tekintetben nem rossz választás a magyar termék, hiszen csak a magyar termelők tudják, mit szeretünk igazán. Fontos a külcsín, ám nem feltétlenül derül ki belőle a belbecs! Nézzük meg, mennyire zsíros a sonka, és azt is, hogy milyenek az összetevői, hiszen ezek az információk rendkívül fontosak ahhoz, hogy a tökéletest vásárolhassuk meg! Nyomkodjuk meg, nem túl kemény-e, és azt is figyeljük meg, hogy a csomagolásban eresztett-e levet, hiszen ha igen, akkor jó esélyünk van arra, hogy kellemesen puha, nem száraz darabot vigyünk haza.
Hogyan főzzük meg?
Sok esetben a főzésen is elcsúszhatunk. Érdemes előre fűszerezett sonkát venni, hacsak nem tudjuk pontosan, hogy mi hogyan szeretjük. Tegyük lábasba a megvett sonkát (só nélkül, hiszen önmagában is elég sós). A víz fedje el a húst, és alacsony lángon főzzük a sonkát kilónként egy óráig (egy két kilós sonkát két óráig). Hagyjuk a saját levében kihűlni, majd vegyük ki a vízből, takarjuk le, és tegyük hűtőbe!
Nyitókép forrása: PICK