Barion Pixel Tálalj úgy, mint egy Michelin-csillagos séf! – 6 tipp és trükk, hogy kreativitásoddal elkápráztasd a vendégeidet (X) – Coloré

Tálalj úgy, mint egy Michelin-csillagos séf! – 6 tipp és trükk, hogy kreativitásoddal elkápráztasd a vendégeidet (X)

2022. 09. 14.

Kétségtelen, hogy a szépen tálalt étel finomabbnak tűnik, sokan mégsem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy az ennivaló milyen formában kerül a tányérra. Pedig, ha már időt és energiát nem kímélve sütöttünk-főztünk a családtagok vagy vendégek számára, akkor érdemes a tálalásra is odafigyelni!

Nem véletlen, hogy a nívósabb vendéglőkben és Michelin-csillagos éttermekben a séf mellett sokszor egy egész csapat szorgoskodik azon, hogy a menü ne csak ínycsiklandó, hanem látványos is legyen. A fine-dining tálalásnak vannak ugyan klasszikus szabályai, de – mint az élet sok más területén – itt is egyre nagyobb teret nyer a kreativitás: a magukra valamit adó helyeken a tányéron lévő ebéd vagy vacsora sokszor ma már inkább emlékeztet műalkotásra, mint ételre. Bizonyos éttermek pedig egészen egyedülálló show-val teszik élménnyé az étkezésre való ráhangolódást:

Otthon persze nem kell túlbonyolítani a tálalást, hiszen legtöbben sem séfek, sem foodstylistok nem vagyunk, de próbálkozni, kísérletezni mindenképpen érdemes.

Elöljáróban meg kell említenünk, hogy már maga az fél siker, ha az asztal szépen meg van terítve: egy különleges étkészlet, az asztalra helyezett esztétikus szalvéták, rajtuk a csillogó evőeszközökkel már önmagában nagyon látványos tud lenni. A különféle fehér- és vörösboros-, pezsgős- valamint vizespoharak megfelelő elhelyezése szintén sokat nyom a latban, és ha az egészet feldobjuk valamiféle tematikus dekorációval, vagy egyszerűen csak egy szép gyertyatartóval vagy virággal, akkor máris jó érzésekkel ülnek le a vendégeink az asztalhoz.

asztal teríték
A szépen terített asztal fél siker / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha nem állnál meg a makulátlan terítéknél, hanem egyenesen elkápráztatnád menüddel a családtagjaidat vagy vendégeidet, akkor mutatunk néhány pofonegyszerű módszert, hogy hogyan válhatsz pillanatok alatt a konyha ördögévé, s néhány bonyolultnak tűnő tevékenységet hogyan oldhatsz meg Michelin-csillagos séfeket megszégyenítő kreativitással.

A tálalás alapszabályai

Mielőtt rátérnénk a tippekre és trükkökre, íme a tálalás néhány alapszabálya:

  • Törekedjünk az egyszerűségre: nem kell túlbonyolítani a kompozíciót, a gasztronómiában is nyerő a minimalista stílus – az étel egyszerű, de nagyszerű elrendezése.
  • Helyezzük fókuszba a fő összetevőt: a tálalás forogjon a menü legfontosabb eleme, azaz a fő összetevő körül, ehhez igazítsuk a köreteket, szószokat.
michelin tálalás
Tálalás Michelin módon / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
  • Figyeljünk az egyensúlyra: nemcsak az ízeknek, hanem a tányéron megjelenő kompozíciónak is kiegyensúlyozottnak kell lennie: a színek, formák, arányok legyenek harmóniában egymással és az ízekkel.
  • A kevesebb több: a nagy adagok se nem esztétikusak, se nem egészségesek, ezért is preferálják a fine dining éttermek a több, ám de kisebb fogást.

Tippek és trükkök, ha úgy tálalnál, mint a profik

Nagy tányér, kis(ebb) adag

Ahogy az imént említettük, a nagyiféle óriási adagok fölött eljárt az idő: egyrészt fölösleges plusz kalóriákkal terhelnünk a szervezetünket, másrészt pedig nagy mennyiségeket nem is igazán lehet szépen tálalni. A színvonalasabb éttermek ezért is használnak nagy előszeretettel méretesebb tányérokat, amelyeknek általában a közepére kerülnek a finomságok. Érdemes hát nekünk is befektetnünk egy nagyobb tányérokat tartalmazó étkészletbe – meg fogunk lepődni, hogy mennyivel könnyebb ezekkel tálalni, és mennyivel szebben mutat rajtuk egy-egy kisebb adag, esztétikusan elrendezett étel.

nagy tányér
Nagy tányér, kis rizottó / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Az elegáns fekete háttér

Ha belelapozunk egy gasztro magazinba, látni fogjuk, hogy a fotókon az ételek igen gyakran szerepelnek fekete háttérrel vagy alátéten. A magyarázat egyszerű: a fekete nemcsak az öltözködésben jelent egyet az eleganciával, hanem a gasztronómiában is, miután sötét háttérrel jobban érvényesülnek a színek és formák. Reneszánszukat élik például a fekete palatáblák, amelyeken a világos színű sajtok épp olyan jól mutatnak, mint a tiritarka desszertek.

fekete háttér
Sötét háttérrel jobban érvényesülnek a színek és formák / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ehető virágok

Ha már szó volt a színekről: a színes virágoknál semmi nem dob fel jobban egy-egy fogást. A salátákon és desszertek mellett egyaránt jól mutatnak, de akár a levesek és a húsok is megbolondíthatóak egy-két virággal. Számtalan ehető változatuk van, gondoljunk csak a rózsára, orgonára, bodzára, gyermekláncfűre, vadárvácskára, szárított, levendulára, búzavirágra, körömvirágra, akácra vagy hibiszkuszra. Legjobb, ha a kertünkből vagy teraszunkról szedjük, mert a kereskedésekből származó példányokat valószínűleg vegyi anyagokkal kezelték, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor szárított virágkeveréket is vásárolhatunk.

saláta virágokkal
Saláta ehető virágokkal / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A mágikus porcukor és az őrölt fűszerek

Néha már attól is sokkal jobban mutat az étel, ha őrölt fűszereket vagy éppen porcukrot használunk díszítés gyanánt a tálaláskor. Előbbi a főételek, levesek esetében fűszerezi meg a látványt, a szó szoros értelmében (a rizottó tányérjának karimájára például gyakran szórnak frissen őrölt borsot az éttermekben), utóbbit pedig a desszertek tálalásakor használják: különféle formákra vagy éppen evőeszközökre szórják a porcukrot, majd ezek eltávolítsa után a tányérunkon marad egy mesés, édes sziluett.

tálalás
A porcukor feldobja a látványt / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Szószok és pürék

A különféle zöldség- és gyümölcspürék, valamint a legváltozatosabb színű szószok segítségével nemcsak az egyszínű ételeket dobhatjuk fel, hanem akár igazi műalkotásokat varázsolhatunk a tányérokra.

gyümölcsszósz
Sajttorta eperszósszal / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Faragott gyümölcsök és zöldségek

A faragott gyümölcsök és zöldségek az ünnepi ebédek sztárjai. Nincs olyan ember, akiből egy szépen vágott vagy faragott példány ne váltaná ki a „hűha” élményt. Az interneten számos videó kering, amiből elleshetjük, hogyan alakítható át például az eper vagy az alma rózsa alakúra, vagy éppen a paprika tulipán formájúra. Persze, nem árt, ha van a célnak megfelelő késünk.

faragott alma
Almából faragott rózsa / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Az alábbi videóból számos további tálalási ötletet meríthetsz:

De hogy lesz jó is az étel, nem csak szép?

Ahhoz, hogy esztétikusan és étvágygerjesztően tálalhassunk, fontos, hogy az alapanyagunk, azaz az ételünk önmagában is guszta legyen.

Ebben lehetnek segítségünkre a Mömax tapadásmentes bevonattal ellátott edényei és serpenyői, amelyeknek nagy előnye, hogy finom és szép fogások elkészítésére egyaránt alkalmasak: mivel nem ragadnak le bennük az ételek, például a zöldség, hal, hús, tojás vagy palacsinta tökéletes színben és formában kerülhet a tányérra. Egy jó alapot pedig tálalni is jóval egyszerűbb, inspirálóbb. Ráadásul ezek az eszközök ideálisak az egészségtudatos szakácsok számára is, hiszen használatukhoz a megszokottnál kevesebb olajra van szükség.

Mömax Oil
Mömax tapadásmentes bevonat nélküli edények és serpenyők / Kép forrása: Mömax

A tapadásmentes bevonat nélküli edények és serpenyők legalább ugyanennyire hasznosak: a rozsdamentes acélból készült serpenyők strapabíróak, nem adnak mellékízt az ételnek, és még sütőben is használhatóak, arról nem is beszélve, hogy a pirítás, flambírozás és barnítás ezekkel még a kezdő konyhatündéreknek is gyerekjáték.

Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix