Barion Pixel Megmaradt a forralt bor? Ki ne öntsd! Gondold újra! – Coloré

Megmaradt a forralt bor? Ki ne öntsd! Gondold újra!

2024. 12. 20.

A mai világban szükség van a tudatosságra annak érdekében, hogy a pénztárcánkon kívül a környezetet is kíméljük. Mindezt a konyhánkba is bevihetjük. Ha megmarad valamilyen étel, alkoss belőle valami mást. Ha megmarad a forralt bor…

December. Ünnepi időszak, amelyet átjár a készülődés izgalma és valami olyan érzés, amelyre egész évben várunk. Az ajándékok beszerzése, az otthon dekorációja ilyenkorra már rendeződni látszik és már kezdjük elengedni magunkat, amelybe belefér akár a forralt borozás is. A kellemes aromájú, forró alkoholos ital minimális bódítása, ízvilága csak még jobb hangulatot tud varázsolni. Ám, ha elszámoljuk magunkat, túl sokat készítünk abból, akkor jön a fejtörés. Ahhoz túl sok, hogy megigyuk és ahhoz is, hogy kiöntsük. Vétek lenne, de mit lehetne abból készíteni?

Forralt bor
Kép forrása: Getty Images

Ha te is jártál már hasonló cipőben és a pazarlás helyett inkább magadba erőltetted (vagy fordítva), akkor most hozunk néhány ötletet, amellyel újrahasznosíthatod a forralt borodat.

Forralt bor 2.0

Ha ezt a cikket olvasod, akkor már valószínűleg azon a ponton tartasz, hogy semmit sem szeretnél pazarolni. Remek!

Jégkocka

Kóstoltad már a forralt bort hidegen? Brrr! Teljesen elveszíti a varázsát és ízét is. Újramelegítve pedig csak a töltött káposzta jó. Ha maradt az italból, akkor öntsd jégkockatartóba és fagyaszd le. Ezeket a boros jégkockákat később – akár az ünnepek ideje alatt – használhatod italok hűsítésére, ízesítésére anélkül, hogy felvizeznéd azokat. És akár szószokhoz is jól jöhet.

Kompót

A nehéz ételek időszaka jön, így a kínált kompótokkal, befőtekkel, savanyúságokkal lágyítható az étkezés. A már kész kompótot is felfőzheted és dúsíthatod a maradék itallal, de ha nincs kompótod, de van gyümölcs otthon, akkor gyors elkészítheted. A megtisztított és szeletelt gyümölcsöket főzd fel az italban, adj hozzá ízlés szerinti cukrot és fahéjat. Kihűlve már tálalható is.

@valerie.olsson

Red Wine Poached Pears with Ginger Cookies and Whipped Cream Ingredients: • Pears: 2, halved and cored • Red wine: 1 bottle (750 ml) • Sugar: 150 g • Clementines: 2, cut into round slices • Cinnamon sticks: 3-4 pcs • Star anise: 4 pcs (keep some for decoration) • Vanilla sugar: 1 tbsp (for the cream) • Whipping cream: 500 ml • Ginger cookies: 2-3, crumbled Instructions: 1. Prepare the Pears: Halve and core the pears. 2. Poach the Pears: In a saucepan, combine red wine, sugar, clementine slices, cinnamon sticks, and star anise. Add the pears and heat gently. 3. Simmer: Cook for about 1 hour on low heat, occasionally turning the pears until they are dark in color and tender. 4. Optional Soak: Turn off the heat and let the pears soak overnight in the poaching liquid for enhanced flavor and a richer color. 5. Reduce the Sauce: Remove the pears, then simmer the poaching liquid until it thickens into a syrup. Cool completely. 6. Prepare the Cream: Whip the cream with vanilla sugar until soft peaks form. 7. Serving Options: • Plated Style: Spread whipped cream on a plate, place pear halves on top, and garnish with a star anise. Drizzle with wine syrup and sprinkle crumbled ginger cookies. • Party Style: In a glass, layer whipped cream, add 1 pear half, pour wine syrup, and top with crumbled ginger cookies. An elegant dessert, full of warm spices and rich flavors! #poachedpears #easydessert #dessertideas #christmasdesserts #christmasfood #pears #mulledwine #partyfood #foodaesthetic #hygge #christmasvibes

♬ I’ve Got My Love To Keep Me Warm – Dean Martin & Gus Levene

Szósz

A fentiekben már említettem és most ki is térek arra, hogy milyen remek alapként szolgálhat a megmaradt ital szószokhoz. Fűszeres, gyümölcsös aromája tökéletes kiegészítője lehet a sült húsoknak, de akár a desszertek, fagylalt nyakába is öntözheted, ha cukorral, mézzel ízesíted. Sűrítéshez használhatsz egy ki keményítőt.

Krém

A legalább 5 decinyi ital úgy éledhet újjá krémként, ha 6 tojás sárgáját simára keversz a borral, majd kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöd. Amikor már kellően kihűlt, add hozzá a 2 dt tejszínből kevert kemény habot és mehet a hűtőbe pihenni. Később pedig gyümölcsökből, magvakból rétegzett pohárkrémként éledhet újjá az ital.

Desszertek ízfokozója

A piskóta alapú desszertek jól működnek és egészen új ízzel szolgálhatnak, ha maga a piskóta kap némi forralt boros áztatást. Ha erre rétegzed a tölteléket egy egészen új desszert születhet.

A fentiekben már írtam hogy megöntözheted azzal a fagylaltot, de ugyanígy tehetsz a töltött palacsintával is. Ha pedig rajongsz a tiramisuért, ezúttal a babapiskótát ne kávéba, hanem forralt borban fürdesd meg és a krémbe is kerülhet a maradékból.

@whittardofchelsea1886

Nothing says Christmas nostalgia like a delicious old-school trifle! 🎄🍓 Party season mini puds. 🍰😋 For the mulled wine jelly: 200ml Cold water 1 sachet (6.5g) Vegan gelatine powder (I used Dr Oetker Vege-gel) 1 Cinnamon stick 300 ml Cranberry juice 3 tablespoons Whittard Mulled Wine Instant Tea For the orange mascarpone cream: 250g Mascarpone cheese 1 medium-sized Orange (zest and juice of half the orange) 75 grams Icing sugar 300ml Double Cream For the sponge layer: 100g Mini panettone (flavour of your choice), I used a cranberry & orange panettone, which paired beautifully with the mulled wine flavours. For the decoration: Ground cinnamon, for dusting Gingerbread biscuits Frosted cranberries Find the full method on our website. 📷: @jessiebakescakes #christmasdessert #triflerecipe #partydessert #minitrifles #christmasdessertrecipe

♬ last christmas – ‍r7ptor

Koktél

Újabb alkoholos italként élhet tovább a maradék forralt bor, ugyanis tökéletes alapja lehet koktéloknak és puncsoknak. Frissítsd fel narancslével, de kerülhet bele pezsgő is, amely könnyed buborékjaival teszi még ízletesebbé.

Pác

A forralt bor jól együttműködhet a vad- és vörös húsokkal és akár pácként is funkcionálhat. Rozmaringgal, fokhagymával, olívaolajjal dúsítva kellemes plusz ízekkel látja el a húsokat.

Ezekkel az ötletekkel biztosan nem megy kárba az ünnepi ital, sőt, új dimenziókat nyílnak meg előtted.

Nyitókép forrása: Getty Images