Ezek a könnyű nyári ételek finomak, egészségesek és laktatóak. Próbáld ki őket már ma!
A nyári hőségben olyan ételekre vágyunk, melyektől nem nehezedik el a gyomrunk, sokkal inkább felfrissítenek minket. Legyen szó könnyed krémlevesről, frissen kevert salátáról vagy éppen házi fagylaltról, ezekkel a receptekkel nem foghatunk mellé.
Könnyű nyári ételek egyszerűen
Csirkenyársak cukkinisalátával
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
A nyárshoz:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 10 dkg szeletelt bacon
- 4 mk. tandori fűszerkeverék
- 4 ek. olaj
A salátához:
- 2 kisebb cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 4 ek. olívaolaj
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A nyárshoz a csirkemelleket, ha szükséges, megtisztítjuk, majd megmossuk és leszárítjuk. A húst kb. 2×2 centis kockákra daraboljuk és a bacont is felkockázzuk. Ezeket váltakozva, nem túl szorosan 8 rövidebb bambusznyársra húzzuk.
- A nyársakat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a tandori fűszerkeverékkel ízesítjük. Meglocsoljuk az olajjal is, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára pácolódni. Közben a salátához a cukkinit megmossuk, lecsepegtetjük és kisebb kockákra szeljük. Bő, sós vízben kb. 2-3 perc alatt roppanósra főzzük, majd amikor kész, leszűrjük és lecsepegtetjük.
- A paprikákat is megmossuk, lecsepegtetjük és húsukat a cukkinidarabok méretére vágjuk. A cukkinihez szórjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk az olívaolajjal. Hozzáfacsarjuk a citrom levét, a petrezselymet pedig megmossuk, lecsepegtetjük és leveleit felaprítjuk. Megszórjuk vele a salátát, összeforgatjuk és hűtőbe tesszük, amíg lehűl.
- A nyársakat tetszés szerint grillen vagy grillserpenyőben a felforrósított pácolajon kb. 8-10 perc alatt pirosra sütjük, közben forgatjuk. Amikor kész, a hideg cukkinisalátával tálaljuk.
Mentás dinnyeleves
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 1 kg görögdinnye (tisztított súly)
- 2 ek. méz
- 1 kk. őrölt gyömbér
- 12 mentalevél + a díszítéshez
- 2 dl habtejszín
- 0,5 citrom leve
Elkészítés:
- A görögdinnyét feldaraboljuk és kimagozzuk. Turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk a mézet és az őrölt gyömbért is. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük és szintén a dinnyéhez adjuk.
- A turmixgépbe öntjük a habtejszínt, belereszeljük a citrom héját és hozzáfacsarjuk a levét is. Alaposan összeturmixoljuk. Akkor jó, ha krémes lesz. Ezt legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljön és az ízek összeérjenek. Ezután friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Zöldfűszerben pácolt mozarella
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 csomag mini mozarella
- 1 csokor vegyes zöldfűszer (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó)
- 2 dl olívaolaj
Elkészítés:
- A mini mozarellákat alaposan lecsepegtetjük, majd egy jól zárható üvegbe tesszük. A zöldfűszereket leöblítjük, leszárítjuk és felaprítjuk.
- Az aprított fűszereket összekeverjük az olívaolajjal és a sajtgolyókra öntjük. A mozarellákat alaposan megforgatjuk a fűszeres pácban, lezárjuk és 1-2 napra hűtőbe tesszük, hogy kellően összeérjenek az ízek.
- Pácolás után az elkészült mozarellagolyókat tetszés szerint friss kenyérrel tálaljuk.
Étcsokoládés levendulafagylalt
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 ek. levendulavirág
- 1 dl tej
- 2 dl cukormentes tejszín
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
- 1 dl cukormentes sűrített tej
Elkészítés:
- A levendulavirágokat megmossuk és lecsepegtetjük, majd a tejhez adjuk és felmelegítjük, de nem forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni és átszűrjük. A tejszínt lazán felverjük, a csokoládét pedig felolvasztjuk és simára keverjük.
- A tejszínhez adjuk a sűrített tejet, valamint az olvasztott csokoládét is. Lazán összeforgatjuk, közben folyamatosan adjuk hozzá az átszűrt tejet is. A keveréket mélyhűtőbe tesszük és félóránként villával átkeverjük. Addig ismételjük, amíg krémes fagylalt nem lesz.
Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka
A húsimádóknak szóló receptekből valószínűleg rengeteg könyvet írhatnánk, az alábbiakban azonban olyan recepteket találsz (egészen pontosan két húsosat és egy halasat), amiket egyszer mindenképp meg kell kóstolnod. Még a legunalmasabb hétköznapot is feldobják, és bár a fogásokat pihentetni kell fogyasztásuk előtt, megéri kivárni ezt az időt, mert így igazán összeérnek az ízek.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix