Barion Pixel Emlékeztek még a Juli sulira? Kudlik Júlia milliók mestere volt – Coloré

Emlékeztek még a Juli sulira? Kudlik Júlia milliók mestere volt

2024. 05. 18.

Kudlik Júlia műsora, a Juli suli a főzőműsorok éllovasa volt, ráadásul rengeteget tanulhattak tőle a nézők. Bár csak a műsorból készült szakácskönyv áll rendelkezésre az emlékezéshez, ez is sokat elárul arról, hogy miért szerették a nézők a Juli sulit.

Kudlik Júliát keveseknek kell bemutatni, hiszen korántsem csak a Juli suliból ismerhetjük. 1965-től 1996-ig rendszeresen láthattuk a Delta című műsorban, aminek zenéje és kezdő képsorai egy bizonyos generáció számára magát a rettegést jelentették. Nem így a műsorvezető, akinek kedves mosolya és egyedi orgánuma a képernyők elé szegezte a nézőket. Feltűnt a Szeszélyes évszakokban Antal Imre oldalán, de műsorvezetője volt a Táncdalfesztiválnak is, és számos nemzetközi eseményen képviselte a Magyar Televíziót.

Kudlik Júlia és a Juli suli

A műsorvezetőnek nem ez volt az első főzős műsora, ugyanis 1982-től a Főzőcske – TV fazék című műsorban már megcsillogtatta tudását a konyhában. Ebben azonban nem egyedül szerepelt, sőt, előfordult, hogy fel sem tűnt. Így volt ez egy alkalommal 1987-ben, amikor is a korszak legismertebb sorozatának, a Derricknek a főszereplője főzött magyar hangjával, Szabó Ottóval.

A Juli suli 1993. júliusában indult, és több mint négy éven keresztül volt látható, először hetente, majd kéthetente. Az általában vasárnap reggeli órákban bemutatott műsor éppúgy szólt a kezdő háziasszonyoknak, mint a haladóknak, hiszen újabb és újabb receptek mellett olyanokat tudhattunk meg a Juli suliból, hogy hogyan távolítsuk el a rágógumit a szőnyegből, vagy hogy mi a teendő, ha a cipőfűző vége elkopott.

A Juli suli akkora siker volt, hogy a nézők kérésének eleget téve, az egyik legnépszerűbb műsorújság lehozta a Juli suli következő adásában látható ételek receptjét, így a nézők fel tudtak készülni, és a műsor után megfőzni azt, amit reggel a televízióban láttak.

A műsor nem egyszerű főzőshow volt, ugyanis a háziasszonyokat a képernyőn keresztül tanította varrni vagy éppen kötni, és fontos szempont volt a hagyományok ápolása, valamint a divat, a szépségápolás és a lakáskultúra is. Természetesen ünnepi időszakban helyet kapott a karácsonyra vagy húsvétra való készülődés, de az egészség, illetve a betegek ápolása is téma volt, éppúgy, mint a növényápolás, a befőzés, a tartósítás vagy éppen a korszerű táplálkozás.

A műsor alapján két szakácskönyv jelent meg, ami kezdésnek bemutatja a különböző fűszereket, majd a receptek következnek. Levesek, húsételek, saláták, sós és édes tészták követik egymást a szakácskönyvben, melyek némelyikéhez kép is dukál.

Bizonyos receptekhez kép is tartozott / Fotó: Karsa Tímea
Bizonyos receptekhez kép is tartozott / Fotó: Karsa Tímea

A Kamralesen című fejezetben zöldségekből és gyümölcsökből készíthetünk finomságokat a kamra polcára, a Mikromódiban pedig mikrohullámú sütőben elkészíthető recepteket találhatunk. Ez ma már természetesen nem olyan különleges, ám a mikrók a kilencvenes években jelentek meg, így igazi kuriózum volt, hogy nemcsak melegíteni lehet velük, hanem ételt készíteni is.

A Juli sulinak különböző szegmensei voltak / Fotó: Karsa Tímea
A Juli sulinak különböző szegmensei voltak / Fotó: Karsa Tímea

Én magam is megpróbálkoztam egy recepttel, méghozzá a túrólevessel, ami még ma is igazi különlegességnek hangzik, nemhogy a kilencvenes években!

A Juli suli rendkívül hasznos volt még az internet korszaka előtt, hiszen Kudlik Júlia minden, a nők számára hasznos témát érintett, így tőle tanulhattuk meg, hogy hogyan kell jó háziasszonynak lenni. Persze már a világ sokat változott, és úgy is nő a nő, ha nem tud varrni vagy éppen főzni, a receptek a mai napig megállják a helyüket, Kudlik Júlia hírnevét pedig csak erősítette a Juli suli, ami a főzős műsorok úttörőjévé vált.

Források: ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea