Barion Pixel A ketogén étrend és, amit tudni kell róla! – Coloré

A ketogén étrend és, amit tudni kell róla!

2022. 08. 23.

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb diétájának tartják a ketogén táplálkozást…

A ketogén táplálkozás hódít mint diéta, de érdemes tudni, hogy ez egy hosszú távon is tartható forma, ami számos egészségügyi előnnyel járhat.

Ketogén diéta
Forrás: Unsplash

Az emberi testnek az önfenntartáshoz és mindenféle működéséhez energiára van szüksége, melynek elsődleges forrása a glükóz, vagyis cukor. Glükózhoz jutunk a tipikus cukrokból, de a keményítőfélék, a tésztaételek, pékáruk, gyümölcsök és zöldségek is végső soron mind glükózzá (is) bomlanak, és a vér ezt szállítja a szervekhez. Ha túl sok a cukor, a máj raktározni kezd, kialakulnak a zsírpárnák. Tehát nem a szalonna okozza az elhízást, hanem a tésztafélék!

Van egy evolúciósan adaptív képessége az embernek, amikor nem áll rendelkezésre elég szénhidrát, akkor a szervezet átáll arra, hogy keton testekből nyerjen energiát. Ezt a zsírok elégetésével éri el, és ez épp oly hatékony és jó, mint a cukor üzemmód. A diétát alkalmazók állati eredetű húsokból, belsőségekből és zsiradékokból nyernek energiát. Ebben az állapotban a test a saját elraktározott zsírt is feldolgozza, így beindul a fogyás. Ha a ketogén étkezés elég ideig zajlik, az emberről eltűnnek a zsírpárnák.

Egészségügyi előnyök

A ketózisban a szervezet nemcsak zsírt éget, hanem a vércukorszintje is stabil marad, mivel minimális a glükóz bevitel. Nem ingadozik a cukor, nincs éhségroham, falási inger, optimalizálódik a vérnyomás és az agy is pörög. A ketogén étrendet olyan problémáknál is sikeresen alkalmazzák, mint az epilepsziás betegek.

A ketózis folyamán a test bekapcsolja az autofág folyamatait is, aminek hatására a sejtek mindent eltüntetnek, ami káros vagy felesleges. Éppen ezért az orvosilag ellenőrzött ketogén és paleo-ketogén étkezés számos tanulmányban segített a daganatos betegségek kezelésében is.

Nem mindegy, mit eszünk

A ketogén táplálkozás során a zsírok kell, hogy fedezzék az étkezésünk 70-80 százalékát. 20 százalékban jelen lehetnek a fehérjék, a maradék kis rész a bevihető szénhidrátoké (elsősorban zöldségek formájában). Zsír sokféle van, mindegyikkel el lehet érni a ketózist, de a legjobb evolúciósan, ha nem növényi olajakkal, hanem állati eredetű táplálékkal tartjuk ezt fenn.

ketogén diéta
Forrás: Unsplash

A szervezet 2-5 nap alatt képes átállni a ketózisra, attól függően, mennyire vagyunk drasztikusak, mennyi szénhidrátot vittünk be előtte. Fontos, hogy sok folyadékot igyunk, természetesen leginkább tiszta víz formájában!

Az átlagos, most divatos ketogén étrendek elég megengedőek, lehet fogyasztani tejtermékeket, olajos magvakat, növényi zsírokat, de ha nemcsak a fogyás, hanem a betegség megelőzés a cél, akkor törekedni kell ezek minimalizálására is. Sajnos a tejtermékek tejcukrot is tartalmaznak, így zsírtartalmukkal szemben ott van a cukortartalmuk.

Zöldségek tekintetében a legjobbak a gyökérzöldségek, a cukkini, kerüljük a burgonyaféléket magas keményítőtartalmuk miatt!

Húsokból a legjobbak a vörös húsok, a hal és ezután a szárnyasok. Kell, hogy a húsnak zsírtartalma legyen. Igazi vitaminbombák a belsőségek, érdemes velük megbarátkozni.

Ez is érdekelhet:

Ezért kezdj el chia magot fogyasztani! Hoztunk is egy villámgyors, 2 perces chiapuding receptet

A chia mag gazdag rostokban, antioxidánsokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, nem véletlen, hogy a szuperélelmiszerek közé sorolják. Számos jótékony hatása ismert: magas vérnyomás, cukorbetegség és emésztési problémák esetén mindenképpen érdemes beépítenünk az étrendünkbe, de jó választás lehet a fogyókúrázók számára is. Ha szeretnéd megtudni, hogyan, akkor olvasd el a cikkünket!

Forrás: healthline.com

/egeszseg/gasztro/igy-vagj-bele-a-ketogen-etrendbe/