Húsvéti reggeli, brunch, ebéd, uzsonna, vacsora előtt, alatt, közben, helyett… Ezek a koktélok annyira finomak és látványosak, hogy a barátaidat és a családodat is lenyűgözheted velük húsvétkor.
Nézd csak, mennyi húsvéti koktélfinomság van itt! Gondoskodj időben az alapanyagok beszerzéséről, készítsd elő a shakeredet és a legszebb koktélospoharaidat! Némelyik felér egy desszerttel is.
Húsvéti csokitojás-martini
Ez a mini csokitojások fogyasztásának legkifinomultabb módja felnőtt korban. Nemcsak jókedvre derít, de az édességek utáni vágyat is hatékonyan csillapítja. Egy adagja 425 kalória.
Hozzávalók:
- 25 gramm mini csokitojás
- 1 tk méz
- 25 ml créme de cacao likőr
- 25 ml ír krémlikőr
- 50 ml vodka
- jég
Elkészítés:
Törd össze a csokitojásokat egy lapos tálban. Vékonyan kend be a koktélospoharak száját mézzel, majd ragacsos felületüket mártogasd a csokitörmelékbe – ügyelj rá, hogy mindenhova egyenletesen ragadjon csokimorzsa. Tedd hűtőbe a poharakat az ital szervírozásáig.
Öntsd egy shakerbe a likőröket és a vodkát, tegyél mellé egy marék jeget, és rázd mindezt össze. Addig kell ráznod, amíg az egész shaker igazán le nem hűl. A kész italt töltsd a hideg poharakba és kész is.
A fehér nyúl koktél
Neve miatt mindenképpen húsvéti hangulatú, de ha feldíszíted egy kis ehető virággal vagy szezonális gyümölccsel, megjelenésében is tavaszi lesz ez a fehér színű ital. Egy adagja 308 kalória.
Hozzávalók:
- 80 ml gin
- 50 ml amaretto
- 50 ml habtejszín
- 1 teáskanál angol citromkrém (lemon curd)
- 1/4 tk vaníliapaszta
- jég
- ehető virágok vagy szezonális gyümölcsök, pl. eper
Elkészítés:
Kezdjük az angol citromkrémmel, amit nagyobb áruházakban vagy gourmet delikáteszekben tudsz beszerezni, de esetleg helyettesítheted citromlekvárral, sőt elkészítheted otthon is. Ha utóbbit választanád, akkor mi itt most a gyorsított verziót mutatjuk: keverj el két nagy tojást 200 gramm cukorral egy mikrózható tálban. Adj hozzá 110 gramm olvasztott vajat, majd 230 gramm frissen facsart citromlevet (ez kb. 4 nagy citrom leve), valamint a citromok reszelt héját. Keverd el alaposan a masszát, majd tedd a mikróba. Legalább 3-5 percig kell melegítened maximális teljesítményen úgy, hogy minden perc után alaposan átkevered. Fontos, hogy a nyers tojás teljesen áthevüljön. Végeredményben egy sűrű masszát kell kapnod, amit kihűlve a lenti koktél mellett édességekhez is használhatsz.
Ezután a gint, az amarettót és a tejszínt öntsd egy shakerbe, majd mehet hozzá a citromkrém, a vaníliapaszta és egy marék jég. Rázd addig, amíg a shaker teljesen át nem hűl. Ezután már nincs más dolgod, mint pezsgős kelyhekbe vagy koktélpoharakba tölteni az italt és ehető virágokkal vagy egy-két színes gyümölcsszelettel díszíteni azt.
A legjobb bloody mary
Egy klasszikus, tökélyre fejlesztve. A bloody mary azért is jó választás egy húsvéti reggelen, mert remekül passzol a klasszikus sós falatokhoz, salátákhoz, önmagában is laktató, és egy esetleges előző napi iszogatás kellemetlen utóhatásait is képes orvosolni.
Hozzávalók (8 adaghoz)
- 7 dl paradicsomlé
- 5 dl vodka
- 3 ek (kapros) savanyú uborka leve
- 3 ek frissen facsart citromlé
- 1 ek torma
- 1 ek Worcestershire-szósz
- 1 tk csípős szósz
- 0,5 tk só
- 0,5 tk frissen őrölt bors
Elkészítés
Keverd össze az összes hozzávalót. Kóstold és esetleg ízesítsd tovább szád íze szerint. Nagy poharakban, jégre szervírozd. Díszítsd gazdagon angol zellerrel, olívabogyóval, bazsalikommal, paradicsommal, uborkával – a több ez esetben valóban több.
Forrás: BBC Good Food, Food 52
Fotók: Shutterstock