Barion Pixel Három csajos koktél az újbóli találkozás örömére (X) – Coloré

Három csajos koktél az újbóli találkozás örömére (X)

2021. 05. 24.

Meg kell ünnepelni, hogy végre ismét szabadabban élhetünk!

Van olyan barátnőm, akivel hónapok óta nem találkoztam a koronavírus miatt, mert úgy gondoltuk, így tudunk a legjobban vigyázni magunkra és a másikra. Mivel már mindketten be vagyunk oltva, így lassan itt lesz az ideje a viszontlátásnak, mi azonban a javulni látszó statisztikák ellenére sem tudtuk rávenni magunkat, hogy beüljünk egy forgalmas étterem vagy bisztró teraszára. Szerencsére az elmúlt egy év megtanított többek között arra is, hogy bármiből előnyt próbáljunk kovácsolni, így kitaláltuk: miért ne találkozhatnánk otthon, és csaphatnánk egy hangulatos koktélpartit az erkélyen?

Adjuk meg a módját!

Sokan emlékszünk az egyetemista éveink kollégiumi bulijaira, amikor mindenki bedobta a közösbe, amije van, és így lett a szoba közepének éke egy italosüvegekkel és chipses zacskókkal megrakott asztal. Nem mondom, hogy nem gondolok rá nosztalgiával, viszont jó pár évvel későbbre rájöttem, hogy sokkal jobban értékelem, ha valami esztétikusan néz ki, mielőtt elfogyasztom. Szerezzünk tehát csinos szalvétát, összeillő poharakat és tányérokat a Nagy Viszontlátáshoz, esetleg még koncepciót is kitalálhatunk az asztaldíszítéshez. Vértezzük fel magunkat az esetleges szél, poloskák és galambok ellen, vigyünk ki napernyőt és zenelejátszó alkalmatosságot is – már ha a szomszédok nem fognak utálni érte.

Ami szem-szájnak ingere

Nem csak inni, enni is szeretnénk, és mivel nyakunkon a gyümölcsszezon, így a nassolnivalókat első körben a piacon szerezhetjük be – most érik az eper, a cseresznye, júniustól a meggy és a málna is. De ha édes koktélokban gondolkozunk, akkor az ízek ellensúlyozására bevethetünk sós ropogtatnivalókat, pogácsát – mint minden, ez is a vendégek ízlésén múlik.

Baileys Strawberries & Cream
Baileys Strawberries & Cream

Jöjjön a lényeg!

Ami a koktélokat illeti, bő egy évvel ezelőttig természetesen a baristákra bíztuk az elkészítésüket, de hát járvány alatt hozzászoktunk, hogy az ember abból főz – jelen esetben mixel – amije van, így már nem is tűnt annyira ördögtől valónak, hogy saját kezűleg, szinte nulla tapasztalattal alkossunk valamit. Mivel alapvetően édesszájúak vagyunk, mindemellett nem most szeretnénk letenni a mixer vizsgát, ezért ezt a három, nem túl bonyolult, az epres Baileys Strawberries & Cream krémlikőrre alapozott receptet próbáljuk ki.

Az egyszerű

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy van képem koktélnak hívni a következő receptet, de van mentségem: egy koktélos oldalon is annak nevezik! A Baileys Over Ice elkészítése körülbelül két percet vesz igénybe, mindössze két-három jégkockát kell beledobni hozzá egy old fashioned (wiskys) pohárba és felönteni krémlikőrrel.

Az epres Colada

Öntsünk egy shakerbe 5 cl-t az epres Baileys krémlikőrből, mellé 2,5 cl rumot, valamint 5 cl kókusztejet. Ne felejtsünk el hozzáadni jégkockákat! Rázzuk össze alaposan, majd töltsük ki egy eperszelettel díszített pohárba.

Az epres Colada

5 cl epres Baileys krémlikőrt és 5 cl rumot egy kis jégget rázzunk össze, és szervírozzunk martinis pohárban– az eperszelet itt is opcionális, de nagyon feldobja a tálalást!

Egészségünkre!