A bor és a sajt mindig jó páros, nem mindegy azonban, hogy milyen bort milyen sajttal társítunk!
A sajt és a bor régóta foglalnak helyet ugyanannál az asztalnál, hiszen remekül kihozzák egymás ízeit. Bár önmagában a sajtok és a borok is lehetnek ízletesek, egymásból csakis akkor hozzák ki a legjobbat, ha a megfelelőket párosítjuk össze.
Borok és sajtok párosa
Felmerülhet a kérdés, hogy a sajthoz válasszuk a bort, vagy a borhoz a sajtot. Ez csakis rajtunk áll, ám mi most a sajthoz választottuk a bort, hiszen sajttípus alapján könnyebb a választás.
Kemény sajtok
Az olyan, keményebb sajtok, mint a cheddar, a trappista vagy a parmezán szinte minden borral kiválóak, viszont a legjobb egy közepesen testes vörösbor, például a cabernet sauvignon vagy a rioja. A cheddart és a trappistát viszont érdemes kipróbálni a chardonnayval is, hiszen semlegesnek tetsző ízüket finomítja a bor.
Lágy sajtok
A lágy sajtok tárháza igen széles, hiszen ide sorolható a Camambert és a klasszikus Mackó sajt is, amikhez kiválóan mennek a gyümölcsös vörösborok, mint például a pinot noir vagy egy kellemes rozé.
Kéksajtok
A kéksajtok rendkívül karakteres ízűek. Legismertebb típusaik a stilton, a roquefort és a gorgonzola. Ezekhez kiváló kiegészítők az édes borok, mint például a portói, de ha borokon kívül is kipróbálnánk valamit, akkor az édes sherry is segít kiemelni az ízeket.
Kecskesajt
A sajtok közül nem felejthető ki a sajtok egyik királynője, a karakteres ízű kecskesajt. A sauvignon blanc klasszikus párja, de egy száraz province-i rozéval sem lőhetünk mellé, különösen nyáron!
Olvasztott sajt
A sajkrémleveshez vagy a fondühöz is ihatunk bort. Ezekhez legjobban egy aromás fehérbor illik, mint például az Irsai Olivér, ami gyümölcsösségével csodás elegyet alkot a sajttal.
Íme egy gyors összefoglaló a sajtok és borok párosáról:
- Cabernet sauvignon, merlot és bordeaux-i keverékek – cheddar, gouda és egyéb kemény sajtok
- Pinot noir – brie és camembert
- Rhône-i és más dél-francia vörösborok – jó választás francia sajtok mellé
- Rioja – különösen jó juhsajtokhoz, például Manchego sajtokhoz.
- Chianti – parmigiano reggiano és pecorino
- Portói – kék sajtok, mint a stilton
- Sauvignon blanc – kecskesajt és feta, fokhagymás és fűszernövényes sajtok
- Chardonnay – cheddar
- Pinot Grigio – mozzarella és más enyhe olasz sajtok (jó antipasti-tálhoz is)
Forrás: Matching Food and Wine.
Nyitókép forrása: Getty Images