A nem megfelelő étkezés okozza a plakkok, fogkő kialakulását, a baktériumok elszaporodását és a fogbetegségek kialakulását.
Azt hiszik a legtöbben, hogy csak a fogmosáson múlik a szájhigiénia foka, és, hogy mennyire gyakori valakinél a fogszuvasodás, vagy a fogínyproblémák, fogágybetegségek. Tény, hogy a fogmosás és a fogselymezés döntő, ahogy a megfelelő öblögető is, de sajnos az ételeinken is múlik, milyen hamar kell beülnünk a fogorvosi székbe.
A plakk egy baktériumokkal teli ragacsos filmréteg, amely hozzájárul az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulásához illetve fogkő képződik belőle. Miután elfogyasztunk egy cukros ételt vagy italt, a baktériumok savakat szabadítanak fel a cukorból, amely megtámadja a fogzománcot. Azonban nem csak a tisztán cukortartalmú ételektől kell óvakodni és azonnal (30 percen belül) fogat mosni a fogyasztásuk után.
Savanyú cukorkák
A cukorkák sokkal többféle savat képeznek, mint egy átlagos édesség, ráadásul feltapadnak a fogfelszínre és gyorsan roncsolnak. Cukorka helyett, ha édességre vágyunk, jobb alternatíva egy magas kakaótartalmú csoki.
Kenyér
A pékáruk a nyál hatására gyorsan cukorrá bomlanak, ezt segíti a szájüregamiláz enzime. A cukros nyál aztán gyorsan plakkot képez. Tanácsosabb rostban gazdag kenyérfélét, gabonát enni, vagy minél inkább mellőzni a pékárukat.
Alkohol
Az alkoholos italok kiszárítják a nyálkahártyát, ráadásul cukortartalmuk is van. A túlzott alkohol fogyasztás nemcsak szenvedélyként okoz gondot, de komoly bajt jelent az ínyre és fogakra nézve is.
Szénsavas üdítők
Az üdítők, hiába cukormentesek, roncsoló hatásúak. A savtartalmuk remekül oldja a zománcot, károsítja az ínyt, színezéktartalmuk pedig a fogak természetes színét is elveszi.
Citrusfélék
A narancs, a grapefruit és a citrom gyümölcsként kedvelt és egészséges, mégis mértékkel fogyasztandó. A sok C-vitamint tartalmuk ellenére, savtartalmuk erodálhatja a fogzománcot. A citrus savak ráadásul a sérült ínyt is erősen marhatják.
Forrás: Healthline
Borítókép forrása: Getty Images