Barion Pixel Ezt készítsd a Nemzetközi Házi Süti napján! – Coloré

Ezt készítsd a Nemzetközi Házi Süti napján!

2021. 10. 01.

Október elsején tartják a Nemzetközi Házi Süti napját. Pontos eredete ismeretlen: egyes elméletek szerint ez a dátum a New York-i kakaótőzsde megalakulásának évfordulója, míg mások szerint Ruth Wakefieldhez kötődik, aki feltalálta a csokis kekszet.

Bárhogy is van, ma a házi sütiket ünnepeljük, úgyhogy a csokinál maradva egy könnyű és isteni banános-csokis finomság receptjét mutatjuk meg.

Hozzávalók:

  • 1,5 banán
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 60 gramm vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • egy csipet só
  • egy csapott kávéskanál fahéj
  • egy nagyobb késhegynyi szerecsendió
  • 3 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A banánokat meghámozom, és ujjnyi vastag karikákra vágom őket. Botmixerrel pépesítem a gyümölcsöt, rászórom a szódabikarbónát, és félreteszem.

A vajat kikeverem a cukorral, hozzáadom a tojást, és addig keverem, amíg kellemes, levegős krémet nem kapok. Ez nagyjából 2-3 perc után történik meg.

A lisztben elkeverem a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.

A sütőt 175 fokra csavarom, hogy melegedjen, amíg összeállítom a tésztát:

A banános-szódabikarbónás pépet a felvert cukros-tojásos vajhoz öntöm, ehhez mehet a fűszerezett liszt. Egy fakanál segítségével addig keverem, amíg a liszt el nem tűnik. E pontnál beleöntöm az apróra vágott étcsokoládét, és ezt is elkeverem a tésztában.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek egy-egy evőkanállal a masszából, picit elkenegetem, de csak éppen hogy.

12 percre sütőbe teszem, még melegében kínálom, mert úgy az igazi, ha a csoki olvadtan folyik a tészta között.

Az egész folyamat nem több fél óránál, úgyhogy bátran vágjatok bele!

Tipp:

Ezt a mennyiséget két felnőtt nagyon hamar eltünteti, úgyhogy nagyobb család esetén érdemes dupla adaggal kezdeni.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea