Ételmérgezés otthon – így csökkentsd minimálisra az esélyét!

2021. 04. 15.

Mik azok az alapvető dolgok, amiket megtehetünk a mindennapok során azért, hogy ne kapjunk ételmérgezést?

Az ételmérgezés gyakoribb megbetegedés, mint gondolnánk, azonban sok esetben csak gyomorrontáshoz hasonló panaszokkal jár, így nem fordulunk vele orvoshoz. Ennek során baktériumok által termelt toxinok kerülnek az ételek útján a szervezetünkbe, melyek enyhébb vagy súlyosabb tüneteket okoznak. Fontos tehát, hogy a lehető legtöbbet megtegyük a betegség elkerülésére, ezzel kapcsolatos tippjeink következnek.

hús
Forrás: unsplash.com

Kézmosás

Az utóbbi időszakban igencsak nagy reflektorfény vetült a kézmosás fontosságára, pedig nem csupán egy pandémia alatt lényeges az alapos, a kézfejünket is érintő, több percig tartó szappanos tisztítás. A főzést mindig kezdjük ezzel, és közben is mossunk rendszeresen kezet, főleg akkor ha

  • nyers hússal dolgozunk
  • hozzáértünk a szemeteshez
  • kifújtuk az orrunkat
  • megsimogattuk a háziállatunkat.

Remélhetőleg ezek banálisnak tűnnek a legtöbb ember számára, de azért nem árt néha felsorolni őket.

Az eszközök alapos tisztítása

A baktériumok melegágya lehet a nem megfelelően elmosott vágódeszka, kés, merőkanál, tésztaszűrő, de még a konyhapult is. Nem muszáj fertőtlenítő spray-t használnunk, hiszen annak sem szabad az ételekkel érintkeznie, a forró, szappanos víz bőven megteszi – utána pedig ne felejtsük el rendesen megszárítani őket. A konyharuhát is mossuk rendszeresen, magas hőfokon.

Használjunk több vágódeszkát

Ne ugyanazon a felületen szeleteljük a kenyeret, vágjuk a húst, pucoljuk a zöldségeket! Még ha be is tartjuk az előző, alapos tisztításról szóló szabályt, az ördög nem alszik – a fából készült deszka repedéseiben ugyanúgy megmaradhatnak a baktériumok, amiket aztán a nyers húsról átköltöztetünk a kenyérre. Ezért inkább nevezzünk ki minden élelmiszertípushoz másik eszközt.

A nyers hús helyes tárolása

Ha a hentesnél vagy a boltban megvásárolt húst nem azonnal a hazaérkezés után szeretnénk feldolgozni, akkor tegyük a hűtőbe, a lehető legmesszebb a többi ételtől. Különösen igaz ez a nyers zöldségekre, gyümölcsökre, salátákra, vagyis azokra ételeinkre, amiket nem fogunk hőkezelni. A legjobb, ha a hűtő legalján található fiókban tároljuk a húst, így nem tud rácsöpögni a többi ételre.

huto
Forrás: unsplash.com

A hűtő

Ne legyen soha teljesen tele, mert akkor nem tud a levegő rendesen keringeni benne. Tartsuk a hőmérsékletet 4-5 fok alatt, így a kórokozók nem tudnak tovább szaporodni

Süssük-főzzük meg jól az ételeket

A baktériumok elpusztításának legjobb módja a magas hőmérsékleten való hőkezelés. A húsok közepe ne maradjon sose rózsaszín, mindig alaposan süssük át/főzzük meg őket.

A maradékok

A környezettudatos élethez hozzátartozik, hogy a lehető legkevesebb ételt dobjuk ki otthon. Így igyekezzünk csak annyit főzni, amennyit biztos, hogy az elkövetkezendő egy-két napban elfogyaszt a család, azonban ez nem azt jelenti, hogy a már romlásnak indult ételt is meg kell enni. Figyeljünk oda arra, hogy egyes élelmiszertípusok hosszabb, mások pedig rövidebb ideig állnak el a hűtőben. A készételeket a kihűlés után igyekezzünk hamar hideg helyre tenni és ne hagyjuk sokáig őket szobahőmérsékleten.

A szavatossági idő

Sok esetben legyintünk rá, ha csak egy-két nappal vagyunk a lejárati időn túl, hiszen “semmi baja”, “jó ez még”. A legtöbbször azonban a kinézetre és illatra megfelelő élelmiszer sem mindig jó, ezért igyekezzünk tartani magunkat a csomagoláson megjelölt szavatossághoz.