Barion Pixel Igazi agyserkentők: Ezek az ételek és élelmiszerek valóságos táplálékok az agyunknak – Coloré

Igazi agyserkentők: Ezek az ételek és élelmiszerek valóságos táplálékok az agyunknak

2024. 03. 29.

Nem kell energiaital! Bizonyos ételek segíthetnek az agy és a test fellendítésében, mivel javítják a fókuszt, a memóriát, csökkenthetik a stresszt és a fáradtságot.

Okosan étkezni nemcsak azt jelenti, hogy tápláló, egészséges ételeket készítünk, melyektől nem hízunk el és amelyekkel támogatjuk a fittségünket, hanem szó szerint okosabbá tehetjük magunkat. Bizonyos vitaminok és tápanyagok ugyanis képesen bármely életkorban javítani a kognitív képességeinket, csak ismernünk kell a forrásaikat. Ki, mire tippel, mit kellene ennünk, hogy vágjon az eszünk?

Lazac

A lazac és egyéb tiszta húsú halak tele vannak Omega-3 zsírsavakkal. A zsírsav egyensúly kulcsfontosságúak az agy teljesítményéhez, hiányukban ugyanis fáradtság, romló memória és hangulati ingadozások tapasztalhatók. Mivel a szervezet nem tudja előállítani az esszenciális zsírsavakat, fontos, hogy táplálékból nyerjünk Omega 3-at.

étel
Forrás: Getty Images

Avokádó

A kutatások azt mutatják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag zöld termés húsa segíthet megőrizni az idegsejtek egészségét. Az avokádó krémes belseje 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, pl. káliumot is, amely a vizsgálatok szerint segíthet a vérnyomás szabályozásában, vagy luteint, ami az egészséges látás záloga.

Olajos magvak

A diófélék tele vannak E-vitaminnal, ami a kutatások szerint véd az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás ellen. Sok dióféle, mogyoró, mandula gazdag a fentebb említett esszenciális omega zsírsavakban is.

Spenót, brokkoli és más sötétzöld levelesek

A sötét árnyalatú leveles zöldek gazdag forrásai a vasnak, ami egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, hiszen segít az oxigén szállításában a véráramban. A sötétzöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és kimondottan táplálóak az agynak, memóriának. Igazán tápláló ételek.

Bogyós gyümölcsök

Ribizli, málna, áfonya, szeder és társaik, mind szuperfoodok. A bogyók nagy koncentrációban tartalmaznak a színükért is felelős flavonoidokat, antioxidánsokat, amelyek antihisztamin-, antimikrobiális-, memória- és hangulatjavító tulajdonságokkal bírnak.

Forrás: Businessinside

Borítókép forrása: Getty Images