Nem mindegy, hogyan indítjuk a napjainkat, és ebben nagyon fontos szerepe van a reggelinek. Ennek ellenére nem szentelünk elég figyelmet ennek az étkezésnek, főleg hétköznapokon, pedig ahogy a régi mondás is tartja: reggelizz úgy, mint egy király! Szerencsére tartalmas és változatos reggeliket már 5-10 perc alatt is készíthetünk. A pepecselősebb bundáskenyeret és angol reggelit pedig hagyjuk meg a nyugis vasárnapokra.
Nézzük, mi készül el öt perc alatt!
Tojásételek
Omlett, rántotta, tükörtojás, lágytojás vagy főtt tojás, gyakorlatilag minden formájában gyorsan elkészíthető reggeli fogás.
Ha már unjuk a rántottát, próbáljuk ki a tükörtojásos szendvicset. A toast kenyér közepét szúrjuk ki sütikiszúró formával, majd tegyük ezeket a lyukas közepű kenyérszeleteket a serpenyőbe és enyhén pirítsuk meg az aljukat. A kenyér megfordítása után a közepébe üssünk egy tojást, picit sózzuk meg és néhány perc alatt süssük készre. Friss zöldségekkel, sajttal vagy apróra feldarabolt sonkával is megszórhatjuk ízlés szerint.
Hasonló tojásos reggelit készíthetünk akár muffin sütőformában is. A formát béleljük ki baconnel, majd az így keletkezett kosárkákba üssük bele a tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, majd néhány perc alatt süssük készre a sütőben. Ha elkészült, friss fűszernövénnyel, sajttal ennek a tetejét is nyugodtan szórjuk meg.
Édes reggelik gyorsan
Ha inkább édes, de egészséges reggelivel indítanánk a napot, akkor a banános palacsinta bizonyára nagy kedvenc lesz.
Összesen két hozzávalóra van szükségünk: banánra és tojásra. A banánt pépesítsük össze egy villával, adjuk hozzá a tojásokat és az így kapott nyers masszát jó keverjük össze. Forró serpenyőben süssük készre a mini palacsintákat. A kisült palacsinta mellé kínálhatunk magvakat, mézet vagy friss gyümölcsöt is.
Még mindig az édes vonalon maradva, készíthetünk tápláló kását is. Magas rost és fehérje tartalmuk miatt kiváló napindítók. Ha attól tartanánk, hogy ez könnyen unalmassá válik, akkor van egy jó hírünk, már kaphatóak natúr köles, hajdina vagy akár barnarizs kásák is, amelyeket akár egymással is kombinálhatjuk. A zabpelyhet nem árt néhány percig főzni, azonban a többit, amelyek szinte por állagúra vannak ledarálva, elegendő csupán forró vízzel felönteni, majd néhány percig állni hagyni.
Ízesíthetjük fahéjjal, natúr kakaóporral, de adhatunk hozzá egy kis mézet is. Különböző aszalványokkal vagy friss gyümölcsökkel tehetjük még változatosabbá.
Készüljünk elő már hétvégén
A hétköznapok reggeli kapkodását akár úgy is kiküszöbölhetjük, ha már hétvégén előkészülünk a mozgalmas reggelekre. Nem kell mindig rántottán és kásán élni. Készítsünk bátran különböző ízű krémeket.
A zöldfűszeres túrókrém, vagy a céklás, gombás kenők igazán feldobják az unalmas szalámis/sonkás szendvicset. Eláruljuk, hogy még az elkészítésük sem különösebben időigényes. Botmixerrel néhány perc alatt pürésíthetjük még a keményebb zöldségeket is.
Vásárolhatunk félkész vagy kész krémeket is, amiket otthon a saját ízlésünk szerint tovább fűszerezhetünk, ízesíthetünk. Nyáron és ősszel nagy kedvenc az ajvár és a padlizsánkrém, a hummusz pedig egész évben megunhatatlan. Ha már inkább a tél felé kacsintgatunk a tepertőkrémes, lilahagymás kenyér is jól tud esni, bár a hagyma miatt ez talán inkább egy koraesti uzsonnára jó alternatíva. Persze a hagymát le is cserélhetjük például paprikára, uborkára vagy édes jalapeno-ra is.
Készítsünk egészséges müzliszeletet, amit hétköznap a gyerekek akár tízórai is magukkal vihetnek az iskolába. Nem kell hozzá más, mint zabpehely, méz, különböző magvak és aszalt gyümölcsök – ízlés szerint. Almalére (vagy ízlés szerint más gyümölcslére) és egy kis citromlére is szükség lesz. A zabhelyet és a magokat serpenyőben megpirítjuk, az aszalványokat pedig robotgéppel apróra vágjuk. A magos, gyümölcsös keverékre jöhet az almalé, méz és citromlé. Jól összedolgozzuk a masszát, majd szilikonos tepsibe helyezzük a müzliszeletnek szánt pici adagokat. Formázhatjuk hasábnak vagy hagyhatjuk tallér formájúra is. A lényeg, hogy ne legyen túl vékony, kb. 1,5 cm az ajánlott vastagság. Fél óra alatt készre sütjük, ezt követően hagyjuk kihűlni. Légmentesen lezárt dobozban, akár egy hétig is eláll, ha kitart addig…
Ne feledkezzünk el a folyadékról sem!
Felkelés után javasolt egy nagy pohár vizet meginni. A reggeli mellé pedig készítsünk frissen facsart narancslevet vagy préselt zöldséglevet. Ezeket is elkészíthetjük már akár előző este, így reggel csak fel kell rázni, hogy jól összekeveredjenek a rostok. A vitamin-forrás mellett a hidratálás és a magas rosttartalom miatt is fontos a zöldség- és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása.
Vannak, akik reggel szinte egy falatot sem tudnak enni. Üres gyomorral elindulni azonban nagyon nem tesz jót a szervezetünknek, hiszen nem kap olyan energiaforrást, amivel belendíthetné a működését az alvás időszaka után. Szerencsére ez szokás kérdése, tehát ha egyszer-kétszer rávesszük magunkat, idővel már igényelni fogjuk. Addig is érdemes legalább egy smoothie-t készíteni és magunkkal vinni, hogy útközben vagy az irodába beérve elfogyasszuk.