Coloré: Otthon mennyire nehéz egy „hobbicukrásznak” mentes sütiket/tortákat készíteni? Nehezebb a reform lisztekkel és cukrászati készítményekkel dolgozni, mint a hagyományos cukros, fehérlisztes változattal?
Both József: Szerintem alapvetően nem nehezebb a mentes lisztekkel dolgozni, csak más receptek kellenek hozzá. De ma már számos bevált recept elérhető az interneten is, illetve vannak cél lisztek egy-egy termék elkészítéséhez, ami nagyban megkönnyíti az otthoni sütemény, péksütemény készítést.
Coloré: Melyik reform lisztet melyik típusú tésztához érdemes használni, hogy ízletes és jó állagú legyen a végeredmény?
Both József: Könnyű felvertekhez, tortákba, süteményekbe a gluténmentes zabpehelylisztet ajánlom vagy a mandulalisztet, az omlós tésztákhoz inkább rizslisztet, kukoricalisztet ajánlanék a megfelelő állag eléréséhez. Fontos azt is figyelembe venni kinek milyen alapanyagokat kell kerülnie, vagy éppen milyen szénhidrát tartalommal készülhetnek ezek a termékek.
Coloré: Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik otthon is kísérletezni szeretnének mindenmentes lisztekkel a sütés során?
Both József: Első körben az otthon kísérletezőknek a cél liszteket ajánlanám hiszen azokkal a legkönnyebb dolgozni. Ha viszont mindenképpen saját recepttel szeretnének próbálkozni akkor a fent említett lisztek közül ajánlanék. A tej kiváltására remek növényi alternatívákat lehet ma már találni a drogériák, bioboltok polcain, érdemes azokat is kipróbálni.
Coloré: Milyen édesítőket preferálsz, és miért választasz egyes édesítőket?
Both József: Édesítők tekintetében a legtöbb termékben eritrit, stevia keveréket használunk. Mivel a stevia édesítő ereje sokkal magasabb a hagyományos cukornál, kevesebbet kell használnunk belőle. Akik esetleg nem bírják az édesítőszereket, használhatnak aszalt gyümölcsöket, datolyát, almacukrot is. Több fajtát használunk mi is, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.