Egy családi sütipartira voltaképpen bármelyik nap szuper alkalom lehet. Ha ilyesmit tervezel három receptötletet is adunk hozzá.
Mi lenne, ha ezen a hétvégén – vagy akár csak úgy – engednénk a kísértésnek (és a kényeztetésnek), és készítenénk egy finom és habos krémes süteményt a családnak? Az alábbiaknak biztosan nem tudsz ellenállni, ráadásul mindegyik ideális egy családi sütipartihoz.
Receptek családi sütipartikhoz, nem csak hétvégére
Francia almatorta
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók 16 szelethez:
- 11 dkg finomliszt
- 4 db alma
- 1/2 tk. só
- 3/4 tk. sütőpor
- 2 db tojás
- 12 dkg nádcukor
- 3 ek. rum
- 1 db vaníliás cukor
- 12 dkg vaj
- 1 púpozott tk. őrölt kardamom vagy fahéj
A karamellás almachipshez:
- 1 db alma
- 5 ek. kristálycukor
- 2 ek. tejszín
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 90 fokra. A csipsznek félretett almát megmossuk, magházát kivesszük, a többit konyhai gyalun vékonyra szeleteljük. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, rátesszük az almakarikákat, és 30-40 perc alatt ropogósra szárítjuk.
- A sütőt felmelegítjük 180 fokra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A tészta elkészítéséhez az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk.
- A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral együtt robotgép táljában habosra keverjük. A lisztet, a sót, a sütőport és a kardamomot vagy fahéjat egy tálban összekeverjük.
- A lisztes elegy felét hozzákeverjük a tojásos masszához, simára keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vaj felét is. Ezzel is simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék lisztet és a maradék olvasztott vajat. Belekeverjük a rumot és az almakockákat. Óvatosan összeforgatjuk, éppen csak annyira, hogy a massza befedje az almakockákat. Az egészet beleöntjük az előkészített sütőformába, és nagyjából 50 perc alatt készre sütjük.
- Az almacsipsz karamellizálásához a cukrot egy kisebb lábasban keverés nélkül felmelegítjük (a keveréstől kikristályosodna). Ha borostyánszínűre változott, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy ne égesse meg a kezünket, ha felcsap a forró karamell.
- Pár percre félretesszük, majd villa vagy csipesz segítségével belemártjuk az almacsipsz fél oldalát. Sütőpapírral bélelt tányérra szedjük, és hagyjuk megdermedni.
- Az elkészült tortát pihentetés után óvatosan kivesszük a formából. A tetejét almacsipsszel díszítjük, és langyosan kínáljuk.
Csokis-narancsos felfújt ricottahabbal
Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 16-18 perc
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 3 db tojás
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 12 dkg étcsoki (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 1 db kezeletlen narancs héja
- 2 ek. Grand Marnier
- 75 g nádcukor
- 15 g étkezési keményítő
- 15 g búzafinomliszt
- 10 g cukrozatlan kakaó
A forma kikenéséhez:
- 1 ek. vaj
- 1 ek. kakaó vagy cukor
A ricottahabhoz:
- 25 dkg ricotta
- 2 ek. porcukor
- facsarásnyi narancslé
- 2 ek. tejszín
- a díszítéshez pár gerezd narancs vagy vérnarancs
Elkészítés:
- 4 szuflé sütőformát kikenünk vajjal, majd megszórjuk cukorral vagy kakaóporral. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Előveszünk egy tepsit, amelyben a formák kényelmesen elférnek.
- A tejet egy kisebb lábasban felmelegítjük. Egy tálba kimérjük a lisztet, a keményítőt, a kakaót és 50 g cukrot. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját és habverővel elkeverjük. Nagyon kevés meleg tejet öntünk hozzá, és simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, és csomómentesre dolgozzuk. Lassú tűzön, állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük, nem szabad hagyni, hogy bebőrösödjön.
- A csokit a tejszínnel alacsony lángon vagy mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. Hozzákeverjük a Grand Marinert és a reszelt narancshéjat. Az egészet hozzákeverjük a pudinghoz.
- A tojásfehérjéket robotgép táljába tesszük, és magas fokozaton habbá verjük. Amikor csúcsokat képez a hab, kanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot, mindig hagyva elegendő időt, hogy a cukor elolvadjon.
- A felvert hab egyharmadát hozzákeverjük a csokis masszához. Amikor homogén, óvatosan hozzáforgatjuk a maradék habot, vigyázva, hogy ne törjön össze.
- A masszát beletöltjük az előkészített formákba. Színültig töltjük (ami kifolyik, azt töröljük le a forma oldaláról, hogy ne égjen rá). Ujjunkat a perem belső szélén futtassuk körbe, ez segít majd a felfújtnak megemelkedni. 16-18 perc alatt süssük meg.
- A ricottát a többi hozzávalóval együtt habosra keverjük, habzsákba töltjük, és a tányérokra nyomunk egy-egy kis halmot. A narancsot karikákra vágjuk, és egy negyed szeletet a halmok tetejére teszünk.
- A kész szuflét azonnal, forrón tálaljuk.
Falusi szilvás-mákos pite
Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 15 dkg vaj
- 15-20 dkg xilit
- 12 dkg darált mák
- 20 dkg búzafinomliszt
- 3 db tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 2 ek. zsríszegény natúr joghurt
- 1 tk. fahéj
- 1 db kezeletlen citrom héja
- 1 rúd vanília
- 6-8 db szilva
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.
- A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiszedjük, majd vékony cikkekre vágjuk.
- A vajat a xilittel habosra keverjük. Amikor a vaj kifehéredett, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, és simára keverjük. Hozzáadjuk a citrom finomra reszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait.
- A lisztet a mákkal, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverjük egy tálban.
- A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes elegyet kanalanként, és óvatosan összeforgatjuk. Hozzáadjuk a tejet, a joghurtot, és az egészet az előkészített sütőformába öntjük.
- A szilvát a sütemény tetején szépen elrendezzük, majd 20-25 perc alatt vagy tűpróbáig sütjük.
- Langyosra hűtjük, majd kevés reszelt citromhéjjal díszítjük, és felszeleteljük.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix