Anglia számtalan dologról híres: templomairól, a fővárosáról, zöld gyepéről, parkjairól, a Beatles-ről, de van egy, amiről bizonyosan ismert: rossz ételeiről. Tényleg annyira ehetetlenek lennének az angol fogások? Nézzük az öt legismertebbet!
Fish and Chips
,,Hal és sült krumpli” – nem bonyolították az elnevezést, így nem sok meglepetésre számíthatunk: valóban halat és sült krumplit kapunk. Hagyományosan a halat olyan bundával vonják be, amiben barna sör, buborékos víz és liszt van, aminek köszönhetően a kész étel ropogós és könnyű lesz. A fish and chips volt a gyorséttermi ételek egyik úttörője: kezdetben bódékban árulták újságpapírba csomagolva, így könnyedén ki lehetett ugrani érte egy gyors ebédre. Ma már éttermekben is kapható, és általában pürésített főtt zöldborsóval egészítik ki. Akik angolosan szeretik, a sült krumplira bőven löttyintenek egy kis angol ecetet is.
Chicken tikka masala
Szokatlan név, de mégis az angol konyha egyik klasszikusa: a legenda szerint a ’70-es években hozta létre egy bangladesi séf, aki Glasgow-ban helyezkedett el. Nem teljesen a nulláról kezdte a receptet: annyit tett, hogy a már létező csirkés étel receptjét kiegészítette egy kis paradicsomkrémmel, joghurttal és fűszerekkel. A kurkuma, a kömény, a koriander és a garam masala adja az étel jellegzetes ízét. Ez utóbbi egy dél-ázsiai fűszer, ami fahéj, bors, kardamom, mustár, szegfűszeg és szerecsendió keveréke. Az ételt rizzsel vagy a naan nevű lepénykenyérrel tálalják.
Eton Mess
A desszert sem maradhat ki a felsorolásból, az Eton Mess pedig különösen megérdemli, hogy felkerüljön a listára. A neve a legenda szerint az 1920-as évekből ered, amikor az etoni főiskolán játszott a helyi krikettcsapat, és a meccs után egy piknikkosárban várta őket az epres pavlova. Arra nem számíthatott a készítő, hogy egy izgatott labrador ráül a kosárra, így törve össze művét. Akár igaz is lehetne a történet, hiszen az Eton Mess tényleg egy sült, összetördelt tojásfehérjéből álló finomság, amit némelyest cukrozott erdei gyümölcsökkel és a belőlük készült szósszal ízesítenek. Az édes fehérje és a savanykás gyümölcsök csodás harmóniát alkotnak, és mivel az alap darabos, sajnos hamarabb elfogy, mint szeretnénk.
Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix